Линта: Ни послије 31 годину нема пресуде за злочин над 32 српска цивила у Чемерном код Илијаша

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да морамо стално да говоримо  о свирепо убијена 32 српска цивила у селу Чемерно код Илијаша које је сравњено са земљом. Међу њима је било највише стараца, жена и дјеце. Најмлађа жртва је имала 16 а најстарија више од 80 година. Њих су прије 31 годину убили припадници тзв. Армије БиХ. Наиме, муслиманске јединице из околних села  и припадници тзв. Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Линта истиче да ни послије 31 годину нема пресуде за овај масовни и монструозни ратни злочин над српским цивилима. Суд БиХ је почетком 2018. године потврдио оптужницу против 12 лица, а поступак је и даље у току. Прошло је више од пет година од потврђивања оптужнице али још увијек нема пресуде. То је један у низу доказа да Суд БиХ  није независтан и непристрасан већ је у функцији бошњачке ратне политике.

Бројне чињенице потврђују да Суд БиХ примјењује двоструке аршине.  Када се суди Србима за наводни ратни злочин изричу се максималне казне, а када се Бошњацима суди за ратни злочин над Србима онда се судски процеси одуговлаче а казне су ослобађајуће или симболичне. На тај начин се најдубље понижавају и омаловажавају српске жртве и чланови њихових породица.

У Београду  11. јун 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар