Линта: Србија да уложи протест ЕУ због одлуке Хрватске да се Тесла нађе на кованицама евра

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Србија треба да уложи протест Европској унији због скандалозне одлуке Хрватске да се лик Николе Тесле нађе на хрватским кованицама евра. У питању је један од многих срамних, перфидних и лицемјерних покушаја Хрватске да присвоји славног српског научника Николу Теслу и да га прогласи Хрватом и за највећег хрватског проналазача. Хрватска упорно негира историјску чињеницу да је Никола Тесла био Србин и да га читав свијет препознаје као Србина. Због тога Србија треба да активно брани своју историју и свој национални идентитет упознавајући све важне међународне адресе да Хрватска  упорно покушава да украде Николу Теслу.  Важно је нагласити да се Хрватска константно бави фалсификовањем историје и отимањем културног и научног насљеђа српског народа и бесрамно својата српске научнике, књижевнике, пјеснике и умјетнике.

Линта истиче да чињенице показују да се Никола Тесла родио 1856. године у Војној крајини која је била једна од покрајина у Хабзбуршкој монархији и у којој је српски народ живио у великој већини. Војна крајина је до њеног укидања 1881. године била под директном аустријском управом и у вријеме Теслиног рођења није имала никакве везе са Хрватском. Отац му је био православни свештеник а крштен је у српској православној цркви Светих Петра и Павла у Смиљану. Мајка Николе Тесле Георгина рођена је у Томингају у породици српског православног свештеника Николе Мандића и Софије Мандић (рођене Будисављевић). Од оца и мајке је научио српски језик као свој матерњи језик.

Линта подсјећа да су у родном мјесту Николе Тесле Смиљану, на Светог Илију 2. августа 1941. године усташе поклале 506 српских цивила у току једног дана, као и да је 91 члан породице Тесла убијен у НДХ, а 14 њих страдало је у фабрици смрти Јасеновац. Поред тога, припадници хрватских војних формација су фебруара 1992. године у Госпићу минирали споменик Николи Тесли само зато што је био Србин а не зато што је изумио струју.  Споменик је до рушења 1992. године стајао на тргу названом по Николи Тесли, који је одлуком градских власти преименован у Трг Стјепана Радића. Од августа до децембра 1991. године у Госпићу је убијено најмање 124 Срба, а током 1991 и 1992. године у Госпићу је опљачкано, запаљено и минирано на стотине српских кућа.

У Београду, 5. фебруар 2022. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

 

Коментари
  • Шта је Србија заштитила. Ни територију не чува. Што би бринула о Тесли који није жив.

    недеља, 06. фебруар 2022.

Напишите коментар