Линта: Тужилаштво Србије да испита Фадилу Мујић за злочин над Србима у Кравици

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да  испита Фадилу Мујић из Удружења „Мајке Сребренице“ у вези монструозних злочина почињених над Србима у селу Кравица 7. јануара 1993. године. Мујићева је дала интервју МТВ Игман у коме потврђује да су муслиманске снаге на челу са Насером Орићем планирале напад на српско село Кравица, као да је велики број жена из Сребренице, укључујући и њу саму, учествовало у том масакру и пљачки. У овом јавном свједочењу јасно се види да се радило о добро смишљеном плану чији је циљ био убијање и етничко чишћење Срба и уништавање свега што је српско у Кравици.

Линта наводи да наведени интервју представља дубоку увреду за жртве, њихове породице и преживјеле јер  Фадила Мујић говори да је и она жељела да учествује у нападу и оправдава убиства Срба чињеницом да су тражили храну. На Божић 1993. године свирепо је убијено 49 Срба а најстарија жртва је имала 90 година. Село је систематски опљачкано и запаљено је близу 700 српских кућа, око 2.000 помоћних и 30-так друштвених објеката. Више од 1.000 становника остало је без кућа у једном дану и кроз снијег се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт..

Линта истиче да још увијек не постоји ниједна судска пресуда пред Судом БиХ за почињена свирепа убиства Срба у Кравици и више од сто српских села и засеока на подручју средњег Подриња. Такође, не постоји ни пресуда за брутално мучење и убиства заробљених српских војника и цивила у сребреничким логорима. Тужилаштво БиХ и поред бројне материјалне документације, није досад подигло оптужницу за масовне злочине над Србима у Кравици и средњем Подрињу. Главни циљ Тужилаштва и Суда БиХ јесте да, пристрасним и непрофесионалним приступом, оправдају безочну лаж да су Срби агресори и злочинци а Муслимани ослободиоци и жртве. Због тога Тужилаштво за ратне злочине Србије има законску и цивилизацијску обавезу да покрене истраге и подигне оптужнице за злочине над Србима у Кравици и на многим другим мјестима у БиХ и Хрватској.

У Београду  31. јануар 2022. године

                                                                                                  Информативна служба

                                                                                                                                      Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар