Линта: Србија да упути протест Хрватској и пружи помоћ двојици ухапшених Срба из Барање

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта oцјењује да Хрватска посљедњим хапшењем двојице Срба из Барање наставља са планским ширењем страха међу  преосталим Србима који живе у тој држави, као и међу прогнаним Србима који живе у Србији и широм свијета, као и да оправда лажни мит о Домовинском рату као одбрамбеном и праведном рату.

Линта позива Министартсво спољних послова Србије да упути оштар протест Хрватској због хапшења двојице Срба из Барање и јасно каже да је овако понашање хрватских власти према припадницима српске заједнице неприхватљиво. Такође, амбасада Србије у Хрватској треба да ухапшеним Србима пружи сву стручну и финансијску помоћ, као и осталим Србима који се налазе у хрватским затворима због наводних ратних злочина.

Двојица Срба су ухапшени под оптужбом да су наводно починили ратне злочине 1991. године над припадницима Збора народне гарде. Апсолутно је јасно да се ради о невиним људима јер је невјероватно да  би неко ко је убијао хрватске војнике 1991. године све ове године остао да живи у Хрватској.

Важно је нагласити чињеницу да се хапшења Срба појачавају пред почетак годишњих одмора с циљем да се пошаље порука прогнаним Србима да не долазе у Хрватску а преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли и да се иселе.

У многим претходним случајевима хапшења Срба показало се да нису постојали  ваљани докази за њихово задржавање у притвору и за покретање судског поступка. Наиме, предложени докази и свједоци нису били вјеродостојни а оптужбе нису биле основане.

Према подацима удружења Веритас на основу међунардних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу ухапшено је најмање 187 Срба, од који су 74 изручена Хрватској. Тренутно се у хрватским затворима због наводних  ратних злочина налази 33 Србина, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом или оптужбом.

Србија треба да покрене разговор са Хрватском и јасно каже да је неприхватљиво да хрватско правосуђе константно хапси Србе, отвара нове истраге, подиже лажне оптужнице и доноси осуђујуђе пресуде у монтираним судским поступцима припадницима бивше ЈНА и Српске Војске Крајине због наводних ратних злочина.

Владу Србије треба да оснује Канцеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине. Циљ Канцеларије би био да пружа бесплатну стручну и правну помоћ и финансијску подршку осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима да докажу своју невиност и скину љагу ратног злочинца са свог имена.

У Беоргаду, 02. јул 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар