Линта: Србија треба доста више да помаже Србе у Федерацији БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да Србија треба доста више да помаже  малобројне Србе у Федерацији БиХ јер се налазе у изузетно тешком положају и прети им нестанак. Са подручја Федерације БиХ током и непосредно послије рата протјерано је више од 500.000 Срба. Према процјени и урађеној анализи на територији Федерације БиХ тренутно живи око 36.000 Срба, док их је према попису у БиХ из 2013. године било 56.000. Може се јасно закључити да се за десет година број Срба се смањио око 20.000.

У тешкој ситуацији се налазе и четири општине насељене већински српским становништвом (Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац) због дискриминаторског односа кантоналних и федералних власти према њима. Наведене општине су занемарене и налазе се у неравноправном положају. У општини Гламоч и другим мјестима у Федерацији БиХ српска дјеца не могу да уче српски језик и националну групу предмета.

Преостали Срби су препуштени сами себи и не могу да остваре основна људска права. О томе свједоче бројне чињенице. Срби не могу у значајнијем броју да се запосле у државном и јавном сектору. У доста села Срби повратници немају струје, воде, продавница, мобилне мреже, амбуланти. Путеви су веома лоши или уништени а многе порушене куће у српским селима нису обновљене.

У претходном периоду имамо бројне примјере злочина из мржње према Србима у Федерацији БиХ. У прошлој и овој години десила су се убојства и физички напади на српске повратнике, затим вандалски напади на православне храмове и капеле и српска гробља с циљем застрашивања малобројног српског народа. За наведена недјела нико никада није одговарао.

Линта наводи да Србија треба да предузме конкретне мјере и активности да помогне малобројним Србима у Федерацији БиХ везано за обнову путне инфраструктуре и кућа, рјешавање питања струје и воде, побољшање здравствене заштите, обезбеђивање школовања српске дјеце на српском језику,  помоћ српским повратницима у области пољопривреде, сточарства и занатства и отварању малих погона.

Линта истиче да Србија треба да помогне Србима родом и поријеклом са подручја Федерације БиХ  да сачувају своју земљу, своје куће, њиве и шуме и да остваре права која има гарантује Анекс Г Бечког споразума о сукцесији „Приватна својина и стечена права“ и Дејтонски споразум. Поред тога, Србија треба да активно помогне да се обнове порушене или оштећене православне цркве и парохијски домови, затим завичајни односно сеоски домови гдје ће се наш народ окупљати једном или више пута годишње. Такође, потребно је радити на чишћењу и уређењу православних гробаља и обнови порушених споменика.

У Београду  18. август 2023. године

                                                                                                                 Информативна служба

                                                                                                                                      Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар