Линта тражи од Градоначелнице Ниша да прогнаничке породице у насељу Бранко Бјеговић до краја октобра потпишу уговоре о купопродаји станова

Поштована госпођо Сотировски,

У претходном периоду обратио ми се већи број прогнаничких породица из насеља Бранко Бјеговић које су оправдано огорчене и разочаране јер још увијек нису потписале уговоре о купопродаји. Прогнаничке породице су право на откуп својих станова стекле још у мају прошле године тј. када је истекао шестомјесечни закуп.

Тражим да Вас да Град Ниш у кратком временском року односно до краја октобра склопи уговоре о купопродаји станова са прогнаничким породицама у насељу Бранко Бјеговић. Такође, тражим од Вас да се свакој прогнаничкој породици у откупну цијену урачуна плаћена закупнина након истека шестомјесечног уговора у закупу.

У закону о избеглицама јасно стоји да породице након усељења у станове потписују уговоре о закупу на шест мјесеци и да након истека наведеног рока стичу право на потпишу уговоре о купопродаји станова са надлежном локалном самоуправом. Потпуно је јасно да породице нису имале законску обавезу да плаћају закупнину више од шест мјесеци.

Подсјећам Вас да је прије више од двије године тј. августа 2021. године 75 прогнаничких породица добило кључеве станова у насељу Бранко Бјеговић. Од тога броја 60 породица има право откупа станова по закону о избјеглицама а 15 породица су у систему социјалног становања у заштићеним условима. Борим се да и прогнаничке породице који живе у социјалним становима у Нишу и још у 50-так општина и градова, исто, добију право откупа.

Очекујем да одговорите на моје писмо у кратком временском року.

С поштовањем,

У Београду, 18. октобар 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона
и народни посланик
Миодраг Линта

 

 

Нема коментара

Напишите коментар