Линта тражи од Владе: Пензионери из Хрватске и БиХ да добију помоћ од 20.000 динара и картице

Поштована госпођо Брнабић,

Тражим да Влада хитно донесе одлуку да и пензионери из Хрватске, БиХ и других држава региона добију помоћ у висини 20.000 динара као и сви остали пензионери који су корисници Фонда ПИО Србије. Наиме, од 30. новембра креће исплата помоћи од 20.000 динара пензионерима по свим основама (старосним, превременим, инвалидским и породичним пензионерима), као и корисницима привремене накнаде – инвалидима рада. Нажалост, право на новчану помоћ, као и на сваку другу помоћ, немају пензионери који су без дана радног стажа у Србији што је велика неправда.

Пензионери, родом из Хрватске, БиХ и других држава региона, који нису корисници Фонда ПИО Србије, су оправдано огорчени, незадовољни и разочарани јер су и они држављани Србије. Они своје пензије троше у Србији и савјесно испуњавају своје обавезе према држави, као и сви остали пензионери. Влада треба да има једнак однос према свим пензионерима а не да прави разлику међу њима. Због тога оправдано сматрају да су грађани другог реда у Србији. Посебно желим да истакнем чињеницу да се ради о пензионерима који су били грађани заједничке државе СФРЈ.

Подсјећам Вас да, и поред мојих више захтјева, пензионерима родом из Хрватске, БиХ и других држава региона, који нису корисници Фонда ПИО, није у четири наврата исплаћена једнократна помоћ током пандемије корона вируса (2020-2022) у висини 35.000 динара. Због тога се већ годинама осјећају дискриминисано и понижено и питају себе и Владу коме они припадају и чији су они грађани!!!. Поред тога, нису имали право на пензионерске картице, ваучере и бесплатну рехабилитацију у бањама. Нажалост, њихове породице немају право у помоћ у случају њихове смрти. Крајње је вријеме да се прекине са дискриминацијом према овим грађанима.

Поред тога, обратио сам Вам се већ три пута тј. 23. марта, 16. јуна и 27.септембра са захтјевом да и пензионери из Хрватске, БиХ и других држава региона добију право на нову пензионерску картицу коју су добили сви остали пензионери. Нажалост, досад нисам добио одговор иако је прошло више од осам мјесеци од мог првог писма. Тражим поново од Вас да Влада донесе одлуку да и пензионери који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона добију нове пензионерске картице.

Наиме, око 1.7 милиона пензионера у Србији се од 15. марта на сајту Фонда ПИО или у његовим филијалама пријављују за нову пензионерску картицу са којом од 1. октобра имају значајне попусте на производе и услуге. Пензионери са овом картицом могу да купују јефтиније у трговинским ланцима и продавницама. Такође, имају попусте на здравствене прегледе, на боравак у бањама, у ресторанима, салонима, музејима, позориштима и тако даље. Нажалост, право на ову картицу немају пензионери који нису корисници Фонда ПИО Србије односно који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона (Словенија, Црна Гора и Македонија)

У прилогу Вам шаљем списак 135 пензионера из Хрватске и БиХ који су ми се обратили са молбом да добију помоћ од 20.000 динара и картице, као и сви остали пензионери.

Очекујем Ваш одговор на моје четврто писмо у што краћем временском року.

С поштовањем,

У Београду, 29. новембар 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар