АКТУЕЛНО:

Линта: Тужилаштво Србије да подигне оптужнице за злочине над Србима у регији Бирач и Средњем Подрињу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да подигне оптужнице против одговорних лица за масовне злочине над Србима у регији Бирач и Средњем Подрињу. Након 32 године од страдања Срба нема казне за починиоце ових монструозних злочина.

Породице српских жртава са правом очекују да сви који су чинили злочине буду изведени пред лице правде и санкционисани али то није реално очекивати од етнички мотивисаног правосуђа БиХ. Тужилаштво и Суд БиХ процесуирају чак и оне Србе који нису учествовали у неким догађајима, на основу лажних свједока, док злочини над Србима нису третирани и поред бројних свједока и доказа. Апсолутно је неприхватљиво да се српске жртве дискриминишу, прешућују и исмијавају а муслиманским жртвама се одају почасти.

Србија и Српска треба да заједно воде борбу у међународној заједници за истину о страдању српског народа и за истину о карактеру рата на простору БиХ како се ови злочини не би поновили, али да се не забораве српске жртве. Бројне чињенице јасно потврђују да је у БиХ вођен грађански рат у ком су страдали припадници свих народа. Због тога је потребно да Србија оснује Меморијални центар српских жртава на подручју бивше Југославије.

Српски народ у Средњем Подрињу у највећој мјери страдао је на велике српске празнике – Божић, Петровдан, Никољадан, Вивидивдан, Ђурђевдан, Српску нову годину. На подручју Сребренице, Скелана, Милића, Братунца, Власенице, Зворника и Осмака у Одбрамбено-отаџбинском рату страдало 2.652 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча укупно страдало близу 3.500 Срба, а више од 5.500 је остало без покретне и непокретне имовине.

Линта подсјећа да прошло 32 године од свирепог убијства 69 Срба у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким селима Биљача и Загони на Петровдан 1992. године а а нико од муслманских злочинаца на челу са Насером Орићем још увијек није кажњен. Тога дана заробљена су 22 Србина који су након мучења убијени а 10-оро њих се и даље званично воде као нестали. Због тога је важно да се стално и на сваком мјесту говори истина  да су и Срби жртве а не само Бошњаци.

У Београду  06. јул 2024. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар