АКТУЕЛНО:

Линта тражи да Комесаријат за избјеглице ријеши да 1.200 породица које живе у заштићеним условима постану власници станова

Поштована госпођо Станисављевић,

Обраћам Вам се у име више од 1.200 прогнаничких и других породица који живе у 50-ак општина и градова чији су станови изграђени у оквиру пројекта „Социјално становање у заштићеним условима“ и са којима су закључени уговори о закупу или коришћењу.

Жалосна је чињеница да ове породице годинама немају право да постану власници станова јер није предвиђена опција откупа. Оваквим поступањем су наведене прогнаничке и друге породице доведене у неповољан и дискриминаторски положај у односу на остале прогнаничке породице којима је Законом о избјеглицама омогућен откуп станова.

Њихови станови су у највећој мјери изграђени средствима међународних донатора као и станови већине прогнаничких породица које имају право на откуп станова а они то право немају. Због тога се осјећају понижено, дискриминисано огорчено и разочарано. Значајан број тих породица ми се обраћа и моле за помоћ у рјешавању овог дугогодишњег проблема.

Апсолутно је неприхватљиво да законско регулисање питања становања, без икаквог оправданог разлога, доводи у неравноправан положај припаднике исте рањиве групе тј. прогнана лица иако се сви они налазе у истој правној ситуацији. Крајње је вријеме да се исправи велика неправда и дискриминација која је учињена према њима.

Комесаријат за избјеглице и миграције је државни орган који је, између осталог, задужен за рјешавање стамбеног питања прогнаних лица и има обавезу да рјеши горе наведени проблем послије толико година агоније и неизвјесности.

Тражим од Вас, као комесарке за избјеглице и миграције, да нађете начин и ријешите да више од 1.200 прогнаничких и других породица који живе у заштићеним условима у 50-ак општина и градова коначно добију право на откуп и постану власници својих станова. Право откупа треба да добију и породице из реда домаћег становништва јер живе заједно у зградама са прогнаничким породицима и дијеле с њима исте проблеме и судбину.

Очекујем да одговорите на моје писмо у разумном временском року.

С поштовањем,

У Београду, 05. јул 2024. године

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар