АКТУЕЛНО:

Линта тражи да Комесаријат за избјеглице коначно ријеши да 530 породица из СИРП програма постану власници станова

Поштована госпођо Станисављевић,

Обраћам Вам се у име 530 прогнаничких и других породица из седам локалних самоуправа (Ниш, Крагујевац, Чачак, Краљево, Ваљево, Панчево и Стара Пазова) чији су станови изграђени средствима италијанске Владе кроз тзв. СИРП програм.

Породице су се уселиле у своје станове далеке 2008. године. Трагична је чињеница да пуних 16 година нису трајно ријешиле своје стамбено питање јер немају право да откупе своје станове као и остале прогнаничке породице чиме су доведене у дискриминаторски положај.

Корисници станова СИРП програма се осјећају веома понижено, огорчено и разочарано јер постојећи закон о избјеглицама који је усвојен 2010. године још увијек није примјењен на њих што се тиче откупа станова. Нажалост, закон се није примјењивао нити у питању висине кирије. Због тога су породице сваког мјесеца плаћале значајно већи износ од прописаног.

Апсолутно је неприхватљиво да законско регулисање питања становања, без икаквог оправданог разлога, доводи у неравноправан положај припаднике исте рањиве групе тј. прогнана лица иако се сви они налазе у истој правној ситуацији. Крајње је вријеме да се исправи велика неправда која је учињена према њима.

Комесаријат за избјеглице и миграције је државни орган који је, између осталог, задужен за рјешавање стамбеног питања прогнаних лица и има законску обавезу да ријеши горе наведени проблем послије толико година агоније и неизвјесности. То је потврдио и Врховни касациони суд у својој пресуди Рев.4156/2021 од 22.02.2023. године.

Тражим од Вас да Комесаријат за избјеглице и миграције упути позив свим корисницима станова СИРП програма који имају првобитни уговор о закупу да поднесу захтјев за откуп стана у складу са важећим Законом о избеглицама.

Очекујем да одговорите на моје писмо у разумном временском року.

С поштовањем,

У Београду, 02. јул 2024. године

Предсједник Савеза Срба из региона народни посланик
Миодраг Линта

Коментари
  • Hvala od srca Miodragu Linti sto se zalaze da i mi iz SIRP programa nas 530 porodica resimokonacno svoj statis i svoje stambeno pitanje posto kao i on mislimo da smo jako osteceni po tom pitanju

    среда, 03. јул 2024.

Напишите коментар