АКТУЕЛНО:

Линта: За злочин над 32 српска цивила у селу Брежане код Сребренице нико није одговарао

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да се прије 32 годинe десио страшан злочин над српским цивилима у селу Брежани у општини Сребреница.  Дана 30.јуна 1992. године око 1000 наоружаних Муслимана из Сребренице су извршили страховит напад на небрањено село Брежане и починили покољ над 32 српска цивила

Нико од мјештана није носио пушку нити је био војник. У питању су били старији људи, углавном болесни, затим дјеца, и старије жене. Све жртве су убијене на свиреп и окрутан начин-масакрирањем, спаљивањем, разапињањем на крст, одсјецањем дијелова тела. Видоја Лазића су приковали за крст на сред села, а његову осамдесетогодишњу мајку Достану и слијепу сестру Кристину живе запалили у кући. Убијено је и троје дјеце.  Све куће у селу су тај да  опљачкане и запаљене.

Злочинци нису заобишли ни православно гробље. Сви споменици на гробљу су полупани, а неке од гробница су скрнављене. По ослобођењу Сребренице 1995. више хиљада српских цивила је добило прилику да се врате у своје домове из којих су насилно прогнани три и по године раније. Тада су по муслиманским кућама и становима пронађене многобројне ствари који су били у власништву убијених и прогнаних Срба из Брежана и других српских села, а које су Орићеви војници и цивили опљачкали приликом својих злочиначких похода 1992.

Трагична је чињеница да се за Суд и Тужилаштво БиХ ови злочини  нису ни десили. Упркос бројним доказима и изјавама свједока нико није процесуиран нити осуђен за злочине над Србима.

Србија треба да покрене активну и планску борбу за истину о страдању нашег народа деведесетих година прошлог вијека. Један од начина је оснивање Меморијалног центра српских жртава на простору бивше Југославије у Београду.

У Београду, 30. јун 2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар