Линта: Тужилаштво Србије да процесуира одговорне за убијање Срба у акцији „Откос“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче  да се навршило 30 година од почетка злочиначке акције хрватске паравојске „Откос“ чији је циљ био етничко чишћење  Срба са подручју источне Билогоре у троуглу који чине Бјеловар, Дарувар и Вировитица. Прије и током злочиначке акције „Откос“, која је почела 31. октобра 1991. године, страдао је 41 цивил и 23 припадника Територијалне одбране. Још се трага за посмртним остацима 15 лица. Протјерано је око 4.000 Срба из 23  билогорска села и дио из још 15 насеља која су углавном била насељена Србима.

Готово сви цивили су свирепо убијени клањем или ватреним оружјем након пребијања и  мучења, а неколицина су  спаљени послиjе извршеног злочина. Међу страдалим воjницима и цивилима осим Срба, било је и Хрвата, Мађара и осталих пориjеклом из мjешовитих бракова.  Послиjе завршетка „Откоса“  ликвидирани су преостали Срби и услиједило је планско пљачкање, паљење и минирање српских кућа и православних цркава у Растовцу и  Доњоj Рашеници које су саграђене крајем 17. и почетком 18. вијека.

Линта подсјећа да је за злочине и источној Билогори одговарао само Вељко Марић кога је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због убијства једног српског цивила. Српско Тужилаштво је отворило истрагу протв Марића за ликвидацију још двојице Срба и мучење једног српског цивила. Нажалост,  Марић је у јуну 2105. године изручен Хрватској на издржавање казне гдје има статус хероја због суђења у Србији.  Хрватска није наставила кривични поступак против Марића за убијство још двојице Срба  већ га је пустила на условну слободу.

Линта позива Тужилаштво за ратне злочине Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починилаца свирепих  злочина над Србима током и послије злочиначке акције хрватске паравојске „Откос“.  Крајње је вријеме да наше Тужилаштво за ратне злочине процесуира бројне злочине над нашим народом. То је један од начина да се разобличава брутална лаж и измишљотина да су Срби агресори и злочинци а Хрвати и Бошњаци тобоже ослободиоци и жртве.

У Београду 31. октобар 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар