Линта: Тужилаштво у Београду да подигне оптужнице за масакр 81 српског цивила у селу Бравнице

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да ни 27 година послије стравичног злочина над српским цивилима у селу Бравнице близу Јајца још нико није одговарао.  Припадници Хрватске војске су 13. септембра 1995. године сачекали у засједи избјегличку колону српских цивила, коју су углавном чинили дјеца, жене и старци,  и почели их  убијати зољама, гранатама и аутоматским оружјем. Радило се о потпуно ненаоружаним цивилима који нису пружали никакав отпор и који су се повлачили из правца Доњег Вакуфа ка Бања Луци. У једном дану је убијен 81 српски цивил, међу којима чак осморо дјеце. Најмлађа жртва је био дјечак од три године, а најстарија жртва је имала преко 90 година. На овом мјесту не постоји спомен обиљежје које би свједочило о стравичном масакру над српским цивилима.

Линта наводи да се за поменути злочин сумњиче бивши хрватски министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић и већи број хрватских официра и војника. У овом случају, као и у многим другим када су у питању убијени Срби, Тужилаштво БиХ и Тужилаштво Хрватске нису ништа учинили да покрену кривични поступак. У питању је један у низу доказа да су правосуђа БиХ и Хрватске етнички мотивисана и да немају намјеру да процесуирају масовне и монструозне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима.  Главни разлог јесте чињеница да се прикривањем злочина над српским народом потврди лажни мит да су Бошњаци били искључиво жртве а Срби злочинци и кривци за рат

Линта позива српско Тужилаштво за ратне злочине да отвори истрагу и подигне оптужнице за један од најстрашнијих злочина над Србима у БиХ. Један од важних задатака државе треба да буде процесуирање наредбодаваца и починиоца масовних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима на простору бивше Југославије.

У Београду, 13. септембар 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар