Састанак Линте са комесарком Станисављевић и директором ЈУП-а Ковачевићем

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта одржао је у сриједу 14. септембра састанак са комесарком за избјеглице и миграције Наташом Станисављевић и директором Јединице за управљање пројектима (ЈУП) Душаном Ковачевићем. Састанку су још присуствовали замјеница комесарке Светлана Велимировић и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић.

Комесарка Станисављевић је нагласила да је обезбеђивање трајних стамбених рјешења прогнаницима и интерно расељеним лицима приоритет њеног рада и да се Комесаријат залаже да сви који су у потреби добију свој кров над главом. На састанку је договорено да се, кроз заједничку сарадњу, ради на свим питањима од интереса за прогнана лица која су уточиште нашлa у Србији, са посебним освртом на успјешан завршетак Регионалног стамбеног програма.

Линта је затражио да се хитно ријеше неки од бројних проблема прогнаничких породица: изградња 133 стана на Новом Београду, завршетак стамбених зграда у Шиду и Шапцу; испоруке грађевинског материјала у Сремској Митровици, Руми и Бачкој Тополи и др.  Прогнаничке породице су огорчене и незадовољне недопустиво спором и неквалитетном реализацијом Регионалног стамбеног програма.

Прво, Линта је тражио од директора ЈУП-а Ковачевића да се поново разговара са фирмом Грандинг и да се обнови уговор о изградњи 133 стана на Новом Београду. Ако то ипак није могуће онда ЈУП треба да распише нову јавну набавку за избор новог извођача радова. Он је пренио став прогнаничких породица, које се на прелиминарној листи налазе изнад црте, да су против опције куповине станова на подручју Града Београда већ траже поштовање уговора. Чекамо да директор ЈУП-а да у што краћем року одговори на захтјев Линте.

На основу јавних позива из 2018. и 2019. године предвиђено је да се саграде 383 стана, од тога 250 станова у насељу Овча и 133 стана на Новом Београду. Игзрадња 250 станова у Овчи је почела у другој половини прошле године и завршетак радова се очекује у кратком временском року. Линта је од  директора Ковачевића добио 9. августа 2022. године изненађујући и шокантан одговор да је раскинут уговор са фирмом Грандинг о изградњи 133 стана.

Друго, Линта је тражио од директора ЈУП-а Ковачевића да се десет прогнаничких породица коначно уселе у своје станове у Шиду након чекања више од седам година. Потребно је да се обезбиједе додатна средства и да се у свим становима уграде квалитетни прозори. Поред тога, једној од породица (Котараш) треба обезбиједити алтернативни стан јер стамбена јединица број 10, због оштрих и ниских кровних косина, нема услове за становање.

У Шиду је коначна листа објављена 28. августа 2015. године а десет прогнаничких породица још  увијек не зна када ће радови на стамбеној згради бити завршени. Велики је скандал да се породице, након више од седам година од објаве коначне листе, нису уселили у своје станове.

Треће, Линта је тражио од директора ЈУП-а Ковачевића да се 25 прогнаничких породица коначно уселе у своје станове у Шапцу након чекања од седам гогина.  Потребно је да се што прије ријеши питање противпожарне заштите као услов за технички пријем зграде.

У Шапцу је коначна листа  објављена 14. августа 2015. године, а рок за завршетак изградње је био 5. новембар 2018. године. Велика је брука и срамота да се 25 прогнаничких породица, такође, након више од седам година од објаве коначне листе нису уселили у своје станове.

Четврто, Линта је тражио од директора ЈУП-а Ковачевића да се коначно испоручи грађевински материјал прогнаничким породицама са подручја града Сремске Митровице и општина Рума и Бачка Топола за завршетак или адаптацију својих кућа. Директор Ковачевић је изјавио да ће у петак бити потписани уговори са фирмама које ће испоручити 120 пакета грађевинског материјала (Рума 70 пакета, Сремска Митровица 28 пакета и Бачка Топола 22 пакета). Линта је апеловао да се у што краћем временском року испоручи материјал да га породице уграде прије почетка наступајуће зиме.

Пето, Линта је тражио од комесарке Станисављевић да Комесаријат за избјеглице и миграције уради приједлог Програма рјешавања стамбеног питања за прогнаничке породице које су у статусу подстанара или живе у нељудским условима. То је договорено на састанку чланова Одбора за рјешавање стамбеног питања и Линте са  премијерком Брнабић и члановима њеног кабинета.  Комесарка Станисављевић је рекла да ће Комесаријат да заврши приједлог Програма до краја октобра и након тога га предати новој Влади на усвајање.

У Београду, 14. септембар 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар