АКТУЕЛНО:

Линта: Тужилаштво у Београду да подигне оптужнице за страдале Србе у „Медачком џепу“                                   

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта  истиче да се данас навршава 26 година када је Хрватска војска 9. септембра 1993. године током удруженог злочиначког подухвата под називом Медачки џеп извршила монструозне злочине над Србима у три српска подвелебитска села (Дивосело, Читлук и Почитељ) која су била под заштитом Уједињених нација. Током удруженог злочиначког подухвата припадници хрватске војске су заробљене Србе убијали крамповима, мацолама, гађали ножевима, клали их и др. Укупно је  убијено је 88 српских војника и цивила, а наведена три српска села су систематски опљачкана и сравњена са земљом.

Линта наглашава да једини осуђени за овај брутални и непојмљиви ратни злочин је генерал и познати убица госпићких Срба Мирко Норац. Хрватски суд га је правоснажно осудио на мизерних и увредљивих шест година. Један у низу доказа да се Хрватска није суочила са својом усташком и злочиначком прошлошћу јесте чињеница да је ратни злочинац Мирко Норац проглашен за почасног грађанина Сплитско-далматинске жупаније и још десетак хрватских градова и општина. Такође, многи други учесници наведеног удруженог злочиначког подухвата нису процесуирани и кажњени већ се славе као хероји.

Линта позива српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против припадника хрватске војске и полциије за свирепа и монструозна убијства 88 Срба током удруженог злочиначког подухвата који Хрватска назива Медачки џеп.  Добро је познато да ратни злочин не застарјева и да убице српских цивила и ратних заробљеника тога морају да буду свјесни. Србија не смије  да одустане од прогона ратних злочинаца и мора да учини све што је у њеној моћи да правда буде задовољена у што већој мјери.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар