Линта: Убиство 13 Срба на Коранском мосту у Карловцу 1991. године један од најсвирепијих злочина

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да брутално убиство 13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу, које се десило на данашњи дан прије 27 година, јесте један од најсвирепијих злочина на почетку разбијања Југославије. Припадници хрватске полиције и паравојних снага су 21. септембра 1991. године на Коранском мосту убили 13 а тешко ранили четири припадника резервног састава ЈНА углавном из кордунашког мјеста Крњак.

Линта наводи да је хрватско правосуђе за овај монструозни злочин, тек 2014. године, осудило само једног припадника хрватских паравојних снага – Михајла Храстова. Он је осуђен на свега четири године затвора што представља дубоко вријеђање жртава и њихових породица. Ово је била 23-трогодишња фарса од суђења што се могло и очекивати од етнички мотивисаног хрватског правосуђа. Против осталих убица није чак ни покренута истрага иако је на суђењу утврђено да је на Србе пуцано из више оружја а дио њих је заклан ножем. Михајло Храстов је из затвора изашао 14 мјесеци раније а за награду што је убијао Србе овај ратни злочинац је од Владе Хрватске добио стамбени кредит.

Линта поново тражи од Тужилаштва за ратне злочине да покрене истрагу за злочин на Коранском мосту с циљем и да остале убице 13 крајишких Срба буде процесуиране.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар