Линта: Тужилаштво БиХ није подигло оптужнице за масакр 81 српског цивила код села Бравнице (општина Јајце) 1995. године од стране Хрватске војске

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да је 13. септембра 1995. године Хрватска војска у злочиначкој акцији Маестрал починила стравичан масакр над српским цивилима код села Бравнице, на три киломентра од Јајца. Припадници Хрватске војске сачекали су у засједи српску избјегличку колону, у којој је било највише жена, дјеце и стараца, и почели их немилосрдно убијати. Радило се о потпуно ненаоружаним цивилима који нису пружали никакав отпор и који су се повлачили из правца Доњег Вакуфа ка Бања Луци. У једном дану је убијен 81 српски цивил, међу којима чак осморо дјеце. Најмлађа жртва је био дјечак од три године, а најстарија жртва је имала преко 80 година. На овом мјесту не постоји спомен обиљежје које би свједочило о стравичном масакру над српским цивилима.

Линта наводи да се за поменути злочин сумњиче актуелни министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић и већи број хрватских официра и војника према пријави коју је Републички центар за истраживање ратних злочина из Бањалуке предао Тужилаштву БиХ. Нажалост, у овом случају, као и у многим другим када су у питању убијени Срби, Тужилаштво БиХ није подигло оптужницу. То је само један у низу доказа да је правосуђе БиХ етнички мотивисано и да нема намјеру да процесуира злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима. Линта тражи да Тужилаштво за ратне злочине упути званичан захтјев Тужилаштву БиХ и затражи информацију због чега још увијек нису подигнуте оптужнице против осумњичених лица за један од најбестијалнијих и најстрашнијих злочина почињнеих на простору бивше Југославије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар