АКТУЕЛНО:

Линта: Уништавање 13 споменика на православном гробљу у Вуковару наставак антисрпске мржње

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као наставак антисрпске мржње уништавање 13 споменика на српском православном гробљу у Вуковару током божићних празника. У питању је гробље које се старо више од 200 година и један је од најстаријих доказа постојања српског народа у граду Вуковару. Имена преминулих су већином била исписана на ћирилици. Пошто су уништени споменици веома тешки оправдано је претпоставити то није могло да учини једно лице.

Према подацима Епархије осечкопољске и барањске ово је трећи антицивилизацијски чин који се десио у претходна три мјесеца на истој локацији. У првом вандалском инциденту непознати починиоци су такође демолирали неколико споменика док је у другом уништена икона која се налази на завјетном крсту у центру старог гробља. Очигледно је у питању смишљена акција чији је циљ да се унесе додатни страх међу преостале Србе с једне стране и затру трагови вишевјековног постојања српског народа у Вуковару с друге стране. Полиција није пронашла починиице што јасно показује да за Србе не важи закон.

Линта позива Представништво Европске комисије у Загребу да најоштрије осуди овај безумни чин и да тражи од Владе Хрватске да надлежни органи у што краћем временском року пронађу и адекватно казне организаторе и починиоце у сва три случаја. Поред тога, Представништво Европске комисије у Загребу треба да пошаље јасну поруку да Хрватска има обавезу да обезбеди потребна средства за санацију односно обнову порушених споменика.

У Београду 11. јануар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар