Линта: Усташки натписи на Брибирској главици код Скрадина подстичу нетрељивост и насиље према Србима.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да су усташки натписи на Брибирској главици код Скрадина један од многих примјера да се у Хрватској несметано подстичу нетрељивост и насиље према преосталим Србима. На улазу у православно гробље на Брибирској главици насликана је хрватска застава са словом „U“ у средини, а поред заставе написано је „ZDS“ и „Četnici odlazite!“. Такође, на обе стране стубова капије улаза у гробље исписани су нацистички симболи: слово „U“ и „свастикa“. Истим симболима оскрнављена је и породична гробница обитељи Гњидић која се налази при самом улазу у гробље.

Брибирска главица је један од темеља националног и духовног и постојања Срба овог краја. Велико православно гробље које се налази непосредно уз Храм Светих Јоакима и Ане из 16. вијека несумњиво говори да су Срби на Брибирској главици и околним селима присутни најмање пет вијекова.

Линта истиче да масовно исписивање усташких натписа имају за циљ да пошаљу шовинистичку и језиву поруку Србима да им је најбоље да се иселе ако желе да сачувају живу главу. Поред тога, десетине хиљада усташких и нацистичких натписа који се могу видјети широм Хрватске потврђују чињеницу да хрватско друштво живи дубоко заробљено у мрачној прошлости и да се геноцидна НДХ сматра истинском државом хрватског народа. Апсолутно је сигурно да хрватска полиција неће пронаћи починиоце овог нацистичког чина нити ће правосуђе да најстроже казни сљедбенике усташког покрета и поглавника Павелића.

У Београду 9. новембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар