Линта: Влада да ријеши стамбено питање 12.000 прогнаничких породица

Линта позива Владу да испуни обећање из 2012. године и ријеши стамбено питање свих прoгнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ. То конкретно значи да у буџету за 2023. годину треба да се обезбеде средства у висини најмање шест милијарди динара (око 50 милиона евра) за рјешавање стамбеног питања око 12.000 прогнаничких породица које су и даље подстанари или живе у нељудским условима, као и 780 милиона динара (око 6.5 милиона евра) за изградњу зграде за 133 прогнаничке породице у улици Др Ивана Рибара на Новом Београду у складу са Јавним позивом из 2018. године.

Према подацима Комесаријата за избјеглице и миграције има 5.912 прогнаничких породица које су конкурисале на неком од четири врсте јавних позива (станови, грађевински материјал, сеоска имања и монтажне куће) и које су након објаве коначних листа остале испод црте иако су испуниле услове. Процјењује се да има више 6.000 прогнаничких породица које досад нису конкурисале за рјешавање стамбеног питања јер нису биле упознате са јавним позивима у претходном периоду.

Линта подсјећа да се 30. новембра у Београду одржан састанак Управног одбора Регионалног стамбеног програма гдје је констатовано да ће до краја његовог спровођења тј. до 30. јуна 2023. године бити стамбено ријешено око 7.600 прогнаничких породица. Нажалост, Регионални стамбени програм, који је финансиран донаторским средствима Европске уније и низа држава, није испунио свој главни циљ тј. да се ријеши стамбено питање свих прогнаних и расељених лица на подручју Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе. Наиме, око 12.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ су и даље подстанари или живе у нељудским условима.

Линта наводи да је Србија на састанку, са представницима Европске уније и међународних организација, у Бечу јуна 2011. године, уочи почетка Регионалног стамбеног програма, затражила 302 милиона евра за рјешавање стамбених потреба прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ. Због недопустиво споре реализације Регионалног стамбеног програма Србија је у претходних 10 година добила донаторска средства и висини 134 милиона евра или свега око 45 посто од затражених 302 милиона евра.

У Београду 4. децембар 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар