АКТУЕЛНО:

Премијерка Брнабић није прихватила захтјев Линте да се у буџету за 2023. обезбиједи 50 милиона евра за стамбено питање прогнаних

Скупштина Србије је 9. децембра усвојила буџет за 2023. годину. Са жаљењем констатујемо да предсједница Владе Ана Брнабић није прихватила захтјев предсједника Савеза Срба из региона и народног посланика Миодрага Линте да се у буџету за 2023. годину обезбиједе средства у висини шест милијарди динара (око 50 милиона евра) за рјешавање стамбеног питања прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ. Њено је образложење да локалне самоуправе нису припремиле локације, комуналну инфаструктуру и потребну документацију за изградњу станова. Такође, у буџету није обезбијеђено 780 милиона динара (око 6.5 милиона евра) за изградњу 133 стана у улици Др Ивана Рибара на Новом Београду у складу са Јавним позивом из 2018. године.

Линта ће са још већом одлучношћу и посвећеношћу наставити да се бори да Влада испуни обећање и коначно ријеши стамбено питање око 12.000 прогнаничких породица које су подстанари или живе у нељудским условима, као и да се изгради зграда за 133 прогнаничке породице у улици Др. Ивана Рибара на Новом Београду. Апсолутно је неприхватљиво да прогнаничке породице сносе посљедице неодговорног и маћехинског односа надлежних државних институција које су јако споро реализовале Регионални стамбени програм у претходних 10 година. Подсјећамо још једном да је премијерка Брнабић на састанку 11. марта ове године са члановима Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и БиХ и Линтом јасно рекла да Влада има обавезу да свим прогнаничким породицама обезбиједи кров над главом и да новац није проблем.

Линта ће захтјевати од премијерке Брнабић да Влада донесе одлуку да општине и градови припреме локације, комуналну инфаструктуру и потребну документацију а да се из буџетске резерве издвоје средства за изградњу станова за прогнаничке породице, као и за изградњу зграде са 133 стана на Новом Београду. Такође, из буџетске резерве треба обезбиједити потребна средства за куповину грађевинског материјала, сеоских имања и монтажних кућа. Поред тога, Линта ће захтјевати од премијерке Брнабић и Владе да се објаве јавни позиви за станове, грађевински материјал, сеоска имања и монтажне куће за оне прогнаничке породице које у претходном периоду нису конкурисале за рјешавање стамбеног питања.

У Београду, 9. децембар 2022. године

 

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар