Лист Привредник – 200 бројева на крилима стољетне традиције

Пригодном прославом одржаном 20. јуна у Привредниковом дому у Загребу, прослављено је излажење јубиларног, двјестотог броја листа Привредник, Привредниковог гласила утемељеног 1898. године у Загребу и обновљеног у сувременом издању 2007. године. Обновљени лист Привредник већ 16 година у континуитету излази у оквиру тједника Новости, и то сваког другог петка у мјесецу, на осам страна, на ћирилици.

Окупљенима се обратио предсједник Друштва и уредник листа Никола Лунић, подсјетивши да, поред штампаног листа који обиљежава јубиларни број, Привредник има разгранату медијску дјелатност, па је уз информативни П-портал, традиционалне Привредникове трибине и бројне кратке документарне филмове који су до сада снимљени, Привредник прошле године покренуо и први интернетски радио српске заједнице у Хрватској – Радио Привредник.

Кроз све године од како је лист Привредник обновљен, Савјет за националне мањине Републике Хрватске финанцијски је подржавао његово објављивање, истакнуо је Лунић и посебно се захвалио однедавно умировљеном предсједнику Савјета за националне мањине Александру Толнауеру на дугогодишњој сурадњи, разумијевању и подршци на бројним Привредниковим активностима.

Овом приликом Александру Толнауеру у знак захвалности уручен је и пригодни дар у виду умјетничке слике чији је аутор угледни загребачки академски сликар и дијете Козаре Славко Марић.

Обиљежавању јубилеја присуствовали су, осим руководства Привредника, епископ пакрачко-славонски Јован, амбасадорица Републике Србије у Загребу Јелена Милић, свештеник Богољуб Остојић, саборски заступник Борис Милошевић, истакнути појединци из српске заједнице и чланови Привредника Слободан Узелац, Симо Рајић, сурадници листа и угледни новинари Ђорђе Матић, Бојан Муњин, Саша Косановић, Весна Кнежевић, као и бројни пријатељи и подржаваоци Друштва.

 

Оливера Радовић

П-портал.нет

ФОТО: Јовица Дробњак

Нема коментара

Напишите коментар