Кључни тренутак за будућност – одлукама НСРС заштитити Републику Српску

Одлукама Народне скупштине биће заштићена Република Српска – ово је јединствена порука званичника Српске уочи посебне сједнице Парламента у уторак, са које ће бити послата порука да се одлуке Уставног суда БиХ неће примјењивати на територији Републике Српске.

То ће бити одговор на одлуку Уставног суда да је за одлучивање довољна проста већина, а не обавезно гласови бар једног судије из Српске.

Посљедњи удари Уставног суда БиХ добиће адекватан одговор у Парламенту, гдје се очекује јединство свих српских странака.

Бришући члан 39 из Правила о раду, Уставни суд избрисао је основне елементе Устава БиХ. Промовисао концепт просте већине. Равноправност ентитета и народа, консензус у одлучивању бацио под ноде. Створио је ситуацију да ратни кадрови СДА обучени у судијске тоге, са њемачким, швајцарским и албанским судијом могу да одлучују о имовини и другим надлежности Републике Српске. То им нећемо дозволити, јер би узалуд био труд генерација Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

– Ми ћемо донијети наше одлуке, а уколико не буду уважавања Републике Српске, неће бити ни БиХ. Могу да пријете хапшењима било чиме, то је знак немоћи, било кога из руководства Републике Српске неће хапсити. Ми хоћемо политичку борбу, која подразумијева доношење одлука у институцијама, у Парламенту Републике Српске, е сада њима смета Народна скупштина која ће донијети одлуке које ће се поштовати – рекао је Додик.

Због спорне одлуке Уставног суда БиХ, јавност очекује од власти и опозиције да схвате да су наступила деликатна времена за будућност Републике Српске и мимнимум јединства на посебној сједници Народне скупштине у уторак, на којој се очекује усвајање закона о престанку важења и објављивања одлука Уставног суда БиХ и заштити лица која буду прогоњена због тога.

– Сутра је сједница Колегијума. Очекујемо јединство, Република Српска је је изнад свих сујета – поручио је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Противуставно дјеловање Уставног суда БиХ је континуитет у настојањима да се деградира и потпуно уништи Република Српска, започет пресудама Хашког трибунала и одлукама ОХР-а.

Демобилисани борци су уз власт Српске која ће институционално одговорити и спријечити нестанак Српске.

– Слога и јединство, на које стално позивам, управо би требало да буду усмјерни ка институцијама. Мора се јасно рећи да Уставни суд БиХ може да донесе 16.000 одлука, али да то нико неће поштовати јер је то директно удар на Републику Српску, а цијена за Републику је плаћена са 23.000 живота и 42.000 рањених људи – истакао је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

На замјерке опозиције да раније одлуке Народне скупштине Републике Српске у вези враћања одузетих надлежности нису проведене, представници власти одговарају да је важно да су донесене. Подсјећају да је због почетка руске војне операције у Украјини било политички рационално сачекати и одгодити њихово провођење, али је важно да су и даље на снази.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар