Усвојен Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку на осмој посебној сједници Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Овај акт, који су предложили предсједник Републике Српске Милорад Додик, народни посланици и Влада Српске, предвиђа да се лица која су дужна да поступају према одредбама овог закона изузимају од кривичне одговорности прописане кривичним законодавством БиХ, у погледу кривичних дјела у вези са извршењем овог закона и биће заштићена од институција Српске.

Од укупно 65 присутних посланика, 56 је гласало за усвајање овог акта, а нико није био против, нити уздржан.

Усвојена је и одлука о пријевременом ступању на снагу овог закона и то наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

У вези с овим актом усвојен је закључак скупштинске већине – СНСД, СП, ДЕМОС, УС, НПС, СПС и ДНС према којем Народна скупштина захтијева да се у оквиру 14 приоритета испостављених од ЕУ приоритетно и хитно треба рјешавати питање реформе Уставног суда БиХ, односно одласка страних судија и да се у оквиру те реформе усвоји Закон о уставном суду БиХ.

Осим питања реформе тог суда, приоритет треба да буде и питање затварања ОХР-а.

Народна скупштина Српске тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ док се наведена два приоритета не ријеше.

Према закључку, Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Српске да јој поднесе Приједлог закона о допуни Кривичног законика Српске, којим ће бити прописано посебно кривично дјело поступања супротно одредбама Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

У закључку је наведено да ће Народна скупштина Републике Српске према институцијама и органима Српске који буду поступали супротно одредбама Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ донијети законе или друге одговарајуће правне акте, укључујући и мјере њиховог укидања.

Овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Српске.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић закључио је рад осме посебне сједнице парламента.

Након осме, услиједиће девета посебна сједница о вету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Жељке Цвијановић на два закључка усвојена без консензуса на сједници Предсједништва, односно након што је Цвијановићева недавно прегласана на сједници Предсједништва.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар