Видовдан трасирао судбину српског народа – Војска Републике Српске светиња

У манастиру Свети Никола на Озрену данас је прослављен Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић данас су у манастиру Светог Николе на Озрену, у присуству највиших званичника Републике Српске, обавили ломљење славског колача.

У ломљењу славског колача учестовали су српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, те умировљени епископ средњоевропски Константин.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић изјавила је да је Видовдан, у духовном и свјетовном смислу, нераскидиви дио српског колективног идентитета.

– Судбина је хтјела да се, од Косовског боја до данас, прегршт кључних битака и историјских прекретница за српски народ веже управо за Видовдан, захваљујући чему овај дан има заиста посебно мјесто у нашој култури и колективном сјећању – истакла је Цвијановићева.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је Војска Републике Српске, чија се крсна слава прославља данас на Озрену, нешто што је светиња за представнике републичких институција, које не смију изневјерити очекивања оних који су им Републику оставили у аманет и чине све да је очувају.

Премијер Српске је нагласио да се данас треба присјетити свих оних који су дали животе за Српску, али и одати признање ветеранима, људима који су дали допринос за Републику.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да се политички представници Српске труде да чувају мир, безбједност и степен државности Републике Српске.

Стевандић, који је данас у Петрову присуствовао прослави Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, нагласио је да преживјели борци Војске Републике Српске који је и сада граде, стоје иза представника Српске и не дозвољавају им да направе корак назад.

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука бригадир Сретен Милошевић поручио је да су припадници тог пука опредијељени да у наредном периоду још више чувају традицију Светог Цара Лазара, косовских и свих српских мученика који су често у историји стајали на прагу отаџбине.

Епископ зворничко-тузлански Фотије служио је парастос српским борцима од Косовског боја до данас.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци, 12. маја 1992. године, донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Постојала је до 1. јануара 2006. године, када је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, од којих је 23.801 живот положио у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар