АКТУЕЛНО:

Локомотива која је симбол Загреба крије страшну тајну: Возила Србе у логор смрти Даница

Челници државе имали су почетком деведесетих година прошлог века другачије планове за “Црну Катицу”

Свако ко је макар једном у животу возом дошао до Загреба, морао је да на железничкој станици угледа “Црну Катицу”, један од симбола града.

Туристи би похрлили да се сликају крај ове старе локомотиве ни не слутећи да она у себи крије ужасну тајну – да је у време Независне Државе Хрватске превозила логораше у усташки логор Даница код Копривнице!

Студенти Факултета Политичких наука у Загребу одлучили су да не само свету, већ и многим сународницима открију тајну за коју је мало ко у ово време знао.

Злата Цетина Терзић, Ника Мокос и Иван Гундић снимили су кратки документарац у “Црној Катици” који су правили 4 месеца.

– До идеје смо дошли заправо доста спонтано. Требала нам је тема за завршни рад на трећој години телевизијског новинарства. Сав материјал снимили смо за 3 недеље, али смо претходно на истраживање утрошили чак 4 месеца – рекао је Иван Гундић.

“Црна Катица” је парна локомотива која је превозила логораше тзв. Независне Државе Хрватске из Копривнице у сам круг логора Даница.

Локомотива је произведена почетком 1900. године у мађарским државним железницама, а превезла је укупно 4818 затвореника од Копривнице до Данице, преноси портал Средња.хр.

Највећа иронија је што је “Црна Катица”, под лажним изговором и сплетом нових околности 1992. у време куљања национализма пребачена у срце Загреба на исто место где је стајала плава локомотива Јосипа Броза Тита која је симболизовала братство и јединство.

(И.Ђ. – Телеграф.рс)

Извор: Телеграф

Нема коментара

Напишите коментар