Масовна међунационална тучњава у Вуковару

У вуковарском предграђу Борово насеље вечерас је дошло до масовне туче у којој је учествовало, према речима очевидаца, између 30 и 40 људи.

На пољани између зграда у Улици Вијенац кнеза Бранимира дошло је до масовне туче вечерас око седам сати. У тучњави су кориштене палице и бакље, а хитна помоћ одвезла је неколико повређених особа. Редакција нашег портала била је на лицу места пола сата након инцидента када је читав кварт био блокиран јаким полицијским снагама, а окупио се и велики број локалног становништва.  Према ономе што су нам рекли окупљени грађани, све упућује на то да је реч о међунационалном сукобу две групе који је унапред договорен.

У тренутку избијања туче становници овог краја града седели су на оближњим клупама или се уобичајено шетали око зграда кад су одједном зачули галаму. У локалном кафићу седела је група младића која је у једном тренутку излетела и сукобила се са другом групом која их је чекала на педесетак метара даље удаљеној пољани.

– Ја сам са овог места видео само када су ови из кафића кренули тамо према оној групи. Тамо их је било четворица у црним униформама, а иза зграде их је чекало још ко зна колико њих. У тренутку почетка туче ту су била само два квартовска полицајца која нису могла да их зауставе. Имали су бејзбол палице, а после су трчали овуда разбијених глава – каже један од старијих мештана овог градића познатог по фабрици Борово у којем одувек живе и Срби и Хрвати.

– Тукли су се „наши“ и „њихови“. Ето, то се дешава кад те младе кљукају мржњом уместо да им дају послове да раде. Онако ићи ударати некога палицом у главу, то је покушај убиства – додаје комшија нашег првог саговорника.

Према речима других очевидаца туча је трајала десетак до петнаест минута, односно док није стигло полицијско појачање.

– Са једне стране њих 20, са друге стране њих 20. Носе палице једни и други и пале бакље. Прво су галамили једни на друге и викали: „Хајде, хајде“. Након тога су почели да се ударају палицама. То је трајало сигурно једно 15 минута – тврди један од становника оближње зграде.

На околним стазицама и улици било је трагова крви, а мештани су, разумљиво, били у шоку.

– Изашли смо сви напоље скроз збуњени, нисмо знали шта се дешава. Видела сам да неке комшинице доносе пешкире и дају их једном дечку разбијене главе – говори једна старија жена и додаје да је данас први пут срећна што јој деца одавно не живе овде.

Према ономе што смо чули на лицу места, интервентна полиција је разматрала чак и да на улице Вуковара изведе дуге цеви, али се од тога одустало.

Гласноговорник полиције Драгослав Живковић рекао је за 24 сата да је полиција одмах привела 20 до 25 људи, а да се за осталима трага. Овај портал наводи и да се ради о сукобу Бад блуе боyса и Гробара, а да је све почело због тога што су локални Гробари вербално провоцирали једног члана вуковарских БББ-а који је туда пролазио са женом и дететом.

Према подацима до којих је незванично дошао наш портал међу ухапшеним и повређеним Србима има и људи који са Гробарима и навијачким светом немају никакве везе што указује на дубље етничке проблеме у Вуковару.

Међунационалне туче и проблеми у овом граду су нажалост у последње време све чешћа појава, а о неким од тих инцидената смо и раније писали.

Актери туче у Вуковару: „Сукоб је припреман данима, а полиција је знала“

Међунационални сукоб који се синоћ догодио у Борову насељу за последицу је имао шест повређених особа док је полиција привела 18 који су у тучи учествовали.

Сукоб се одиграо у улици Вијенац Кнеза Бранимира у близини угоститељског објекта који се тамо налази, а у ком је било десетак младића српске националности који су ту седели и неколико сати пре самог догађаја. До сукоба је дошло око 19 часова, а како наводи полиција сукобило се двадесетак припадника две навијачке групе, односно Бед Блу Бојси и Гробари.

Према јутрос достављеној допуни јучерашњег саопштења полиција наводи да је до сада у Полицијску станицу Вуковар приведено 18 учесника туче и да се интензивно трага за још њих неколико.

– Међу приведенима је 14 учесника из Вуковара, те по један из Габоша, Борова, Маркушице и Загреба. Учесници тучњаве су животне доби од 18 до 46 година. Како смо у претходној информацији навели да је сукоб за поседицу имао повређивања учесника, располажемо чињеницом да су телесно повређени два 20-годишњака, 26-годишњак, 29-годишњак, 31-годишњак и 46-годишњак, сви из Вуковара, те 30-годишњак из Габоша. Немамо службене информације о природи и тежини повреда. Увиђај на месту догађаја је расветлио одређене појединости о сукобу при чему смо пронашли и разна приручна средства (дрвене и металне палице) која су учесници тучњаве користили при физичком обрачуну. – наведено је у полицијском саопштењу.

У њему се још каже да криминалистичко истраживање има смер испитивања казнене одговорности свих приведених за почињење казненог дела учествовање у тучњави из чл. 122. Казненог закона Републике Хрватске и још једном наглашено да је полиција брзо и ефикасно реаговала те је и даље спремна гарантовати сигурност свих грађана.

Полиција знала за сукоб

Да је полиција знала да се нешто спрема потврђује и присуство двојице полицајаца у наведеном угоститељском објекту који се налази у близини места догађаја. Према сазнањима која смо у међувремену прикупили полицајци су затечене у кафићу на то и упозорили те су са њима провели више од сат и по времена односно све до почетка самог сукоба.

Од неколико актера самог догађаја, сазнали смо да су, будући да су упозорени да се на њих спрема напад, одлучили да кафић напусте у групи и да је одмах по њиховом изласку из објекта на њих потрчала група од десетак БББ-а наоружаних палицама и разним другим хладним оружјем. И они су потрчали према њима како би се сукобили на отвореном, а не у самом кафићу. Двојица полицајаца су све немоћно посматрала, али је у моменту када су покушали да их зауставе од стране једног Бојса палицом нападнут чак и један од њих, али није дошло и до повређивања.

– Они су нам још у кафићу саветовали да одемо кућама, а потврдили су нам и да су чули да се у Вуковару окупило десетак Бед Блу Бојса који су под надзором полиције. Рекли су нам да се разиђемо и да се ништа неће догодити. Објаснили смо им да ако будемо ишли кући по двојица или тројица да ће нас тада сигурно напасти. Одлучили смо да сви заједно идемо кући и таман када смо кренули на кафић је насрнуло њих десет под фантомкама наоружаних куваним моткама иако је у кафићу било и жена. Тада смо се и ми залетели према њима јер смо се плашили да и неко од њих унутра не страда – каже један од младића у средњим двадесетим годинама.

Инциденти започели још у уторак?

Као што се то обично дешава у овим ситуацијама, по Вуковару, а и у неким медијима, одмах су кренуле две паралелне приче. Једна од њих гласила је да су током јучерашњег дана неколико БББ-а напали једног Србина, а друга да је један од вођа вуковарских навијача Динама вербално нападнут када је са женом и малим дететом пролазио поред кафића у близини којег ће касније избити туча. Наши саговорници тврде да ни једна од ове две приче није истинита.

– Није истина да смо ми напали тог дечка са женом и дететом. То су они измислили да имају оправдање за овај напад. Они обично и нападају тако да не бирају има ли девојака или деце у друштву – тврди један од сведока.

– Све је почело још у уторак када су БББ у Вуковару напали једног младог момка из Борова који има можда 18 година. Он је био у друштву једног Хрвата који је такође нападнут јер је био с њим. Тада су они преко њих двојице претили свим Србима које знају да ће их пребити. Имали су и два ножа. У среду су виђени како се окупљају у једном кафићу у Борову насељу у којем често буду, а у гепеке два аута спремали су палице. Било их је десет, а након тога возали су се по граду и тражили Србе. Одвезли су се у сред бела дана до силоса у Бршадину где су чекали неког њима познатог Србина са палицама и маскама. Све то је кулминирало јуче када се игром случаја више нас окупило у кафићу у којем се највише и окупљају Срби – тврди један од наших саговорника.

Напади трају више од две године

Према њиховим речима инциденти у Вуковару трају већ дуже време, а готово у правилу у њима увек учествују чланови локалног удружења навијача загребачког Динама. Са друге стране су увек локални Срби, међу којима има и навијача, али и оних који се са њима само друже. О неким од тих догађаја смо већ раније писали, а бројни су остали незабележени јер су сами нападнути Срби често повлачили исказе у полицији или их нису ни пријављивали.

– Они су пре више од две године основали то своје удружење и од тада крећу напади на локалне Србе. Недавно су јурили аутомобилима један ауто у којем су биле две девојке јер су препознали да је у њему један Србин који се њима не свиђа. Ми немамо више нормалан живот јер већина нас који идемо на утакмице не можемо више слободно да шетамо градом, а да се на нас не залети неки ауто пун маскираних БББ-а. Најгоре је што нападају и малолетнике, а не само нас. Они су и за време Короне били у Црвеном крсту као волонтери који помажу старијим особама, а у гепеку су држали палице и тако маскирани јурили Србе по граду – истиче један од ових младића.

Сва ова дешавања могуће је довести у везу са узаврелом политичком ситуацијом у самом граду коју је својим понашањем изазвао и сам његов градоначелник својим запаљивим изјавама упереним против српске мањинске заједнице. Његов излазак из ХДЗ-а и прелазак у Шкорин табор те предстојећи парламентарни избори додатно компликују целокупну ситуацију која уколико се страсти не смире може ескалирати у смеру који нико разуман не жели.

Ако се томе додају још и поруке кустошијских БББ-а о силовању српских жена и деце није тешко закључити да су ствари већ сада отишле предалеко.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар