Спомен плоча на цркви у Великој Кладуши

МАСОВНИ ПОКОЉ СРБА ИЗ СЛУЊА И ВЕЛИКЕ КЛАДУШЕ

На данашњи дан 1941. године довршено jе убиjање око 7.000 Срба у раниjе ископаним рововима на Мехином стању и у православноj цркви у Великоj Кладуши, подсjећаjу из Удружења “Јадовно 1941”.

Усташе су на стратишту Мехино стање, на граници Слуњског и Кладушког котара, од 30. jула до 14. августа 1941. године убили 7.000 Срба, мушкараца, жена и дjеце,

Само из села Комесарца, Савић Села, Боговље, Маљевца, Бухаче, Црног Потока, Глинице, Гоjковца, Шиљковаче, Крстиње, Широке Риjеке, Јагровца, Свињице, Рушевице, Делић Пољане, Пашин Потока, Жрвнице, Купленског и Селишта убиjено jе 4.000 српских сељака.

Мехино стање jе земљиште на граници Слуњског и Кладушког котара гдjе jе пред рат 1941. године jугословенска воjска ископала противтенковске ровове.

Те ровове су усташе Независне Државе Хрватске (НДХ) краjем jула и почетком августа 1941. године искористиле за масовни покољ српског народа са подручjа котара Слуњ и Велика Кладуша.

Србе су затварали у православноj цркви у Великоj Кладуши, тамо их мучили, тукли, хватали и одводили над ровове у Мехино стање гдjе су их клали, ударали батовима, сjекирама и затрпавали у већ ископане ровове – гробнице.

Према подацима историчара Ђуре Затезала, организатори масовних злочина били су Божидар Церовски, Витал Баљак, Никола Рукавина и извршиоци питомци “Оружничке дочасничке школе” из Загреба, те усташе из Слуња, Цетинграда и Велике Кладуше.

У књизи Ђуре Затезала “Радио сам своj сељачки и ковачки посао” забиљежена су броjна потресна свjедочења о овим и броjним другим монструозним злочинима.

 

Преузето са; ЈАДОВНО

Нема коментара

Напишите коментар