МЦ Сребреница: Додик, Вулин и Линта предњаче у негирању геноцида

Меморијални центар (МЦ) Сребреница је објавио Извештај о негирању геноцида у Сребреници, који је заснован на мониторингу и заступљености негирања геноцида у периоду од маја 2021. године до маја ове године.

Извештај је рађен у оквиру пројекта „Истина, дијалог, будућност“, који је подржала Влада Велике Британије.

У извештају је наведено да је после одлуке бившег Високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида, у јулу прошле године, број случајева негирања геноцида у Босни и Херцеговини значајно умањен, али не и сведен на нулу.

„Носиоци највиших јавних функција су и даље негирали геноцид у Сребреници, понајвише Милорад Додик, члан Председништва БиХ. Иако је закон већ нешто мање од годину дана на снази, до данас није забележена ниједна оптужница против негатора геноцида“, изјавио је директор МЦ Сребреница Емир Суљагић.

У извештају се наводи да су у периоду од годину дана забележена 693 случаја негирања геноцида у јавном медијском простору Босне и Херцеговине и регије.

„Мониторингом је забележено да највећи број случајева негирања геноцида долази из Србије, где је регистровано 476 случајева негирања, затим следи БиХ, односно Република Српска, где је забележено њих 176, а потом следе Црна Гора, Хрватска и остали“, наведено је у извештају.

Међу онима који негирају геноцид у Сребреници, како се наводи, се, у актерима као негаторима, најчешће појављује Милорад Додик, потом министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и народни посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Укупан број медија који су негирали или послужили као платформа за негирање геноцида је 69.

Као медији који негирају геноцид, како је наведено, издвајају се медији у Србији – „Ало“, „Информер“, „Новости“, „Курир“, „ИН4С“, „Правда“, „Хаппy ТВ“, „Објектив“, „Република“, „Спутник“, Тањуг и „Стандард“.

Међу медије који су негирали геноцид у Сребреници улазе и медији са седиштем у Републици Српској, а то су РТРС, СРНА, „Глас Српске“, бањалучка Алтернативна телевизија и „Независне новине“, наведено је у извештају.

Преузето са: Н1

Нема коментара

Напишите коментар