Скандалозно писмо бискупа патријарху Порфирију: Негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу

Хрватски бискупи упутили су скандалозно писмо Његовој светости патријарху српском Порфирију.

Два мјесеца од одлуке Светог архијерејског Сабора СПЦ и двије седмице од првог обиљежавања празника Свете дјеце новомученика јастребарских и сисачких, 13. јула, загребачки надбискупи предвођени Јоспом Бозанићем, негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу у Другом свјетском рату.

Они тврде да је то било „прихватилиште“ у којем су наводно часне сестре лијечиле дјецу.

У опширном отвореном писму објављеном на сајту Загребачке надбискупије патријарху српском Порфирију, Сабор Српске православне цркве се оптужује да је овом одлуком и обиљежавањем, како кажу, прихватио реторику и комунистичку пропаганду која је, тврде, препуна неистина и манипулација којима се наводно недужнима покушава подметнути кривица.

Тврде и да СПЦ шири неистине везане за улогу Римокатоличке цркве у Хрватској и надбискупа Степинца у Другом свјетском рату и да га клевеће.

Историчар Александар Раковић оцијенио је да агресивно писмо које су хрватски бискупи упутили патријарху српском Порфирију одраз њихове фрустрације јер нису успјели у канонизацији надбискупа Алојзија Степинца и немирења са чињеницом да Римокатоличка црква у Хрватској није успјела да изврши фалсификовање сопствене злочиначке прошлости.

Раковић у изјави за Срну тврди да они не могу да се помире са тим.

– Они су таман мислили да ће доћи до канонизације Степинца и да ће Црква у Хрвата амнестирати за улогу у геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима. Међутим, та канонизација се није догодила и зато испливавају велике фрустрације због тога јер нису успјели да оперу своју прошлост, а имали су намјеру да то ураде – рекао је Раковић.

Он је додао да је Римокатоличка црква у Хрватској уложила велику енергију и вјероватно и велика средства у то, а да резултат није очекиван, те да су стога и упутили ово писмо које није само агресивно, него је и испод сваког нивоа.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар