Међу најмонструознијим ликвидација породице Олујић у Церни

Припадници Хрватских одбрамбених снага (ХОС) су 17. фебруара 1992. године у Церни, код Жупање, убили четворочлану породицу Олујић због етничке припадности, саопштено је из Документационо- информационог центра “Веритас”.

Убиство породице Олујић спада међу најмонструозније ликвидације у рату деведесетих година прошлог вијека, уз убиства трочлане породице Зец у Загребу у децембру 1991. године и четворочлане породице Ченгић у Ервенику код Книна у јануару 1992. Све три породице биле су мјешовитог хрватско-српског састава.

“Веритас” је навео да су породицу Олујић – Радомира (38), његову супругу Аницу (37) и малољетну дјецу Милену (16) и Марка (13) ликвидирали припадници извиђачко-диверзантске сатније (чете) ХОС-а, којом је командовао Томислав Мади.

Додаје се да је у Комлетинцима 17. фебруара 1992. године Мади наредио припадницима чете Марију Јурићу, Зорану Поштићу, Давору Лазићу и особи са надимком Босанац да оду у Церну “и побију четнике за које он зна” иако је знао да се ради о цивилима.

Наредио им је и да минирају кућу, те им је за то дао пушке, пиштоље, мине, штапин, детонаторске каписле и два пригушивача, док је припаднику исте јединице Мији Старчевићу наредио да их тамо одвезе, навео је “Веритас”.

Јурић, Поштић, Лазић и Босанац ушли су у кућу, и из ватреног оружја испалили више хитаца у чланове породице Олујић – десет пројектила погодило је Радомира, шест Аницу, а по једанаест Милену и Марка, због којих су одмах умрли.

Одмах послије, Поштић и Лазић су у кући узели ловачку пушку, патроне, 1.500 тадашњих њемачких марака, беретку, ланчић боје злата са привјеском дјетелине са четири листа и пар златних наушница са три плава каменчића.

Потом су кућу покушали минирати, али због нестручног руковања до експлозије није дошло.

Убице су се са украденим стварима вратиле до Комлетинаца, гдје су их предали Мадију.

Због кривичног дјела ратног злочина над цивилним становништвом, Жупанијски суд у Вуковару 15. фебруара 2008. године неправоснажно их је осудио на укупно 57 година затвора – Мадија на 20, Јурића на 12, Поштића на осам, Лазића на седам и Старчевића на 10.

Врховни суд Хрватске на сједници 25. марта 2009. године Јурићу и Лазићу је казну потврдио, док је осталим смањио, и то Мадију на 15, Поштићу на седам, а Старчевићу на осам.

Убице породице Олујић су били припадници ХОС-а, који је крајем јуна 1991. године основала Хрватска странка права.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар