Мештани Пољана код Нове Градишке сами обновили своју цркву

Освештана црква Свете Фотине Самарјанке у Пољанама у општини Драгалић која је подигнута највише захваљујући средствима мештана из дијаспоре.

У Пољанама у општини Драгалић, недалеко од Нове Градишке, постојала је дуга традиција окупљања у сеоској цркви четвртком после Спасовдана, а пре празника Духови. Тај дан називан је Покрижак, а везиван је за завршетак производње и припреме сира тамошњег становништва. Обичај окупљања у цркви на ову својеврсну сеоску славу у Пољанама обустављен је и скоро потпуно ишчезао јер је ово место, попут десетина других у западној Славонији, деведесетих година девастирано и запаљено, а заједно са селом уништена је и сеоска црква.

Куће су након рата обнављане, али се већина становништва никада овде није вратила. Пре рата је у Пољанама живело више од четири стотине становника од којих су Срби чинили 90 одсто, а данас овде живи стотинак људи, а Срба је можда пола од тог броја.

На овогодишњи Покрижак, који је пао на 4. јун, поново се окупило православно становништво овог села, а разлог је био освештање цркве која је подигнута на месту старе цркве. Мештани који данас живе у иностранству, од којих је највећи број у Канади, сакупили су пре више пет година средства и у сарадњи са тадашњим новоградишким парохом Драганом Антонићем те мештанима који и данас живе у Пољанама кренула је обнова цркве из темеља.

– Градња је завршена прошле године, али смо имали још неке унутрашње радове. Сада је постављен нови иконостас и иконе. Све је то уз велику помоћ и захваљујући том народу из иностранства. Помогла нам је и Општина Драгалић и бројни други људи добре воље – каже садашњи парох новоградишки Огњен Тенџерић који је радове преузео од претходног пароха и привео их крају.

Уз подршку и благослов Епархије пакрачко-славонске циглу по циглу цркву су до крова сазидали сами и без икакве накнаде мештани међу којима и браћа Лука и Ђуро Басарић те Стеван Стојчевић.

Лука Басарић има данас 61 годину и ради у Словенији, а када су радови почињали био је, уз неколико година старијег брата Ђуру, један од најмлађих становника села па су радо прихватили на себе посао почетка изградње храма.

– Било је ружно видети како је изгледала наша црква па смо прво морали све склонити и покрчити. Након тога смо прешли на зидарске радове. Сада поново имамо место где ћемо се окупљати, а и као вернику ми значи пуно. Ту ми је кућа у близини и значиће ми да из дворишта видим нашу цркву, а не рушевину. Надам се да ће се и неке куће сада обновити у смислу да нам се врати понеки становник, ако не млади, онда бар људи који су у пензији. Тренутно сам у Словенији, али када за неколико година одем у пензију, сигруно ћу се вратити јер ја немам где другде осим у своје село – испричао нам је Лука након освештања храма.

Епископ Никодим: „Не треба да се стидимо што смо православни Срби“

Свету литургију служио је епископ далматински Никодим, уз саслужење епископа пакрачко-славонског Јована, а у присуству свештенства и монаштва ове епархије и неколико десетина верника из самих Пољана, али и околних славонских места. Епископ Никодим истакао је у својој беседи након литургије важност очувања вере, а са вером и очувања обичаја.

– Ту веру коју су примили наши преци ми бисмо данас требали да чувамо и да се бринемо о њој, да се не стидимо те вере, да се не стидимо што смо православни, а исто тако и Срби, потомци оних који су у овим крајевима живели вековима. Треба да очувамо све оно што су нам ти наши преци пренели, како зарад нашег спасења, тако и када долазимо у ове храмове и на наша гробља. Ови храмови треба да нас утврђују, али исто тако и да опомињу и позивају оне који нису сада овде са нама – истакао је епископ Никодим и додао да народ западне Славоније и народ Далмације „једе исти хлеб“, односно да има исте муке и проблеме.

Задовољни и мештани

Епископ Јован изразио је задовољство што је храм обновљен и подсетио на значај овог празника за мештане Пољана, а своју срећу нису крили ни малобројни окупљени Пољанчани.

– Дошло је доста свијета и то нам је драго. Сами смо ту и нема нас пуно. Раније смо понекад ишли на богослужења у Медаре, а сада ћемо славити и у свом селу – каже једна од старијих мештанки.

– Срећни су сви што је црква направљена. То су све новце слали наши људи из иностранства, а међу њима је и мој син, као и бивши мештанин Перо Рибић из Канаде. Када видимо данас оволико људи у селу одмах нам је лакше, не морамо ни ручати – кроз осмех додаје Милица Радишић.

Слично говори и мештанка Веселка Велимир.

– Један син ми је у Аустралији, а други у Босни и хтео је данас да буде овде, али су га вратили са границе. Живим сама, а у овом селу сам 54 године. Ми смо верници и навикли смо ићи у цркву и сада ћемо напокон то и моћи – рекла нам је она.

Новоизграђени храм је посвећен Светој Фатини Самарјанки чије су мошти у Пољане донесене из Израела. У последње време обновљено је или се ради на обнови бројних храмова на подручју читаве Епархије пакрачко-славонске, а посебно у новоградишкој парохији, као и у оближњим Окучанима. У овој парохији обновљене су капеле у местима Врбовљани, Гређани и Нова Градишка, а подигнути су и темељи цркве у овом граду чије освештање се планира током овог месеца.

Вест преузета са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар