ДЈЕЧАК ЈЕ ИМАО САМО 15 ГОДИНА: Одата почаст најмлађем борцу Војске Српске Споменку Гостићу

Најмлађем борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу данас је одата почаст на мјесном гробљу Горњи Улишњак у федералној општини Маглај.

Пошту младом српском борцу, који је страдао од гранате 20. марта 1993. године, почаст су одали чланови породице, некадаши саборци и поштоваоци.

Аутор документарног филма „Споменко на вјечној стражи“ и књиге „Споменко и Озрен“ Миле Савић рекао је Срни да је одавање поште Споменку пролонгирано за данас због епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона.

– Човјек умире када и посљедња особа престане да о њему прича, а данашње окупљање ми даје наду да ће Споменко вјечно да живи – изјавио је Савић.

Он је навео да због вируса корона успорена израда кипа Споменка Гостића, који треба да буде постављен у кругу Манастира Озрен у Петрову, за шта је благослов дао и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Парастос младом српском борцу служио је свештеник Владимир Кукић који је истакао значај посјете Споменковом вјечном почивалишту.

Гостић, петнаестогодишњи дјечак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Горњи Улишњак, као и Споменково село Јовићи, по окончању протеклог рата припали су Федерацији БиХ.

Обнову Гостићевог споменика организовали су чланови Удружења „Насљеђе“ из Бијељине.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју, која је 20. марта 2014. године постављена у порти Храма Рођења Пресвете Богородице, а добојски умјетник Дени Божић осликао је мурал са ликом овог дјечака у Улици војводе Степе у Добоју.

Вест преузета са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар