Погледајте документ како су ученици у Црној Гори одвраћани од прославе Божића – системска традиција прогона СПЦ

Ријеч је о повјерљивој директиви Одјељења за школе при Министарству просвјете Народне републике Црне Горе, упућеној директорима свих школа, 7. 12. 1949. године

У сусрет најновијем беспризорном отимању црквене имовине који се догодио јуче у Пљевљима, а када је вјековима стара воденица у власништву Манастира Свете Тројице, продата одлуком 18 одборника СО Пљевља, нашој редакцији је достављен један необично значајан документ.

Његов садржај умногоме објашњава природу актуелног режима и, још горе, традицију прогона Српске православне цркве и њених вјерника у Црној Гори.

Наиме, ријеч је о повјерљивој директиви Одјељења за школе при Министарству просвјете Народне републике Црне Горе, упућеној директорима свих школа, 7. 12. 1949. године, у којој се наређује да се прослава Нове године издигне на ниво народног празника, да се организује што шире и да траје три дана (31.12-2.1), а све у циљу, како стоји у документу, да „ова прослава помогне, сузбије и одврати пажњу од светковања божићних празника код дјеце, школске омладине и омладине уопште“.

Предвиђено је да прослава Нове године „потисне и сузбије значај вјерских празника“.

У закључку стоји да школске приредбе треба организовати на начин који превазилази значај једне школске приредбе, већ „да буду одраз бриге наше заједнице за њих“.

Вест преузета са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар