Мићић: Скупштина српског народа настала из српског јединства

Скупштина српског народа формирана је захваљујући тадашњем српском јединству, јер се није могло издржати прегласавање и вријеђање од муслиманских и хрватских посланика у заједничкој Скупштини СР БиХ, изјавио је Срни члан првог сазива Народне скупштине Републике Српске Драгољуб Мићић.

„Дрско су нас прегласавали и вријеђали муслимански и хрватски посланици. Више то нисмо могли издржати. Покушавали смо на све начине да уразумимо колеге посланике да смо један од три конститутивна народа, те да имамо иста права као и друга два, али увијек је исход био два према један“, рекао је Мићић.

Мићић је подсјетио да су 24. октобра 1991. године српски посланици напустили заједничку Скупштину СР БиХ како би формирали Скупштину српског народа у БиХ.

Он каже да су српски посланици од октобра 1990. године до новембра 1991. покушавали да се изборе за статус, напомињући да није било разумијевања и прихватања муслиманских и хрватских посланика.

Према његовим ријечима, захваљујући тадашњем јединству српског народа формирана је Скупштина српског народа, након чега се кренуло у формирање државе, Владе и других институција.

Мићић је нагласио да је држава, Република Српска, створена у миру – у јануару 1992. године. „Круна је била 9. јануар 1992. године када је усвојена Декларација о проглашењу Републике српског народа БиХ“, истиче Мићић и додаје да је временом првобитни назив промијењен у Република Српска.

Он сматра да је у то вријеме кохезиони фактор био СДС, који је основан на Петровдан 1990. године, јер је ова странка одржала све на окупу.

„Након тога смо у мају 1992. године формирали Војску Републике Српске да брани Српску што су они и учинили. За то им одајемо признање“, рекао је посланик првог сазива Народне скупштине Републике Српске, те додао да су државу направили без новца и да нико од њих ништа није добио.

Мићић је указао на данашњи тежак статус преосталих посланика из првог сазива одбацујући приче како је ријеч о људима који су избјегавали војну обавезу, живјели у хотелима и имали све привилегије.

„На сједници Народне скупштине у Шамцу добили смо смјештај у бившем хотелу у којем није били ниједног читавог прозора. Од Војске Републике Српске смо добили војничке кревете и по три ћебета. Свако од нас је дао по једно ћебе да се стави на прозоре јер је био зимски период. Ујутро смо се умили снијегом и отишли на чај који су добијали и борци“, прича Мићић.

Он је рекао да посланицима првог сазива Народне скупштине данас највише приговарају квазиборци.

„Нека наплате сви они који су борци. Ми посланици смо готово изумрли јер је преминуло већ 35 од 83. Чини ми се да се борци рађају, док ми изумиремо јер их је из године у годину све више. То је оно што нас боли“, навео је Мићић и подсјетио на изјаву некадашњег начелника Генералштаба ВРС Манојла Миловановића да је на крају рата било 110.000 бораца, а да их је 15 година након рата 150.000 на списку.

Посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске, каже Мићић, немају никакву накнаду нити заштиту од државе у чијем су стварању учествовали, а као примјер је навео посланике Милана Тешића из Тузле који је преминуо у Зрењанину и Душана Урошевића који је умро у Београду, а нису им обезбијеђена гробна мјеста.

„Имали смо одлуке да имамо право на сахране о државном трошку. Све то је укинуто. Остало је да се сналазимо како знамо“, каже Мићић и додаје да су о томе писали надлежнима.

Народна скупштина је формирана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар