Миливојевић: Саопштење Исламске заједнице – позив на насиље

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостар Велибор Миливојевић изјавио је да данашње саопштење Меџлиса Исламске заједнице Мостар упућено према њему као вијећнику садржи пријетње и позив на насиље, те изразио жаљење што су такве ријечи дошле из једне вјерске заједнице.

Миливојевић је указао да је крајње непримјерено стављање у контекст њега као некога ко шири немир и ко ће једном народу да нанесе зло, као и да је потпуно неприхватљиво стављање Српске православне цркве и православних вјерских објеката у Мостару у политички контекст.

Миливојевић је рекао како је са жаљењем прочитао саопштење Меџлиса и додао да та вјерска заједница, као и остале, не би требало да се мијеша у политички живот.

– Могу да имају мишљење, али коментари који носе овако тешке квалификације и описани ријечима које у себи носе пријетњу и позив, кроз одређено негодовање, на насиље, у времену у којем живимо је непримјерено – изјавио је Миливојевић.

Он сматра да је крајње вријеме да сви погледају једни другима у очи и да за политичке одлуке, биле исправне или погрешне, не траже кривце у некоме другом.

Према његовим ријечима, послије изборног циклуса, избора вијећника, те избора руководства Градског вијећа било је јасно ко се договарао и како.

– Када говоримо о политичким одлукама, гласању и здруживању двоје против трећег, ја сада постављам питање свима – која су два народа била у власти протеклих дванаест година и гдје је био трећи? – наглашава Миливојевић.

Он је истакао да је увијек говорио да ће бити мост и помирљиви елемент у Мостару, али да ни у једном тренутку није говорио о политичкој неутралности, те додао да свако треба да има политички став и да га изнесе.

– Оно што ми је на конститутивној сједници Градског вијећа највише засметало јесте то што се политички ставови не презентују јавности онако како јесте. Ономе ко се разумије у политику и политичке прилике у Мостару јасно је какве се политичке игре играју. Сваљујући терет неизбора или избора Бошњака на Србина је крајње некоректно, јер шта мој глас значи ако имате јединство и договор како у медијима презентују државотворне коалиције. Мој глас неће бити уопште битан – нагласио је Миливојевић.

Говорећи о томе зашто је у првом кругу гласања гласао за кандидата ХДЗ-а Мариа Кордића, Миливојевић је навео да циљ јесте бити до власти, али не по сваку цијену.

Подсјетио је на чињеницу да све године послије рата нису били у власти и нису били политички присутни, што је довело до потпуне неприсутности Срба у градским институцијама и установама.

– У овом омјеру снага и оваквој политичкој вољи грађана Мостара, те ставова и чињења других странка, на страначким органима одлучено је да је у највишем интересу српске заједнице да подржи Мариа Кордића и да будемо дио новоформиране власти. Мишљења смо да ће то бити и са ХДЗ-ом и са СДА, јер и без једних и без других тешко да власт може бити формирана – рекао је Миливојевић и додао да је разговарао са свима, али да је, током договора вођено мало искреног разговора.

Предсједник меџлиса Исламске заједнице Мостар Џафер Алић огласио се данас саопштењем за јавност у којем је изразио изненађење због одлуке Велибора Миливојевића да је на гласању за избор градоначелника Мостара „подржао пројекте подјеле града и доминације једног над другим народима“, те још низ тешких оптужби и пријетњи.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар