Миливојевић тражи оснивање српске културне институције, СДП против

Замјеник предсједника мостарског Градског вијећа Велибор Миливојевић /СНСД/ затражио је на данашњој сједници да се у план овогодишњег рада Градског вијећа уврсти одлука о оснивању институције од значаја за очување и развој културног идентитета српске заједнице у Мостару, чему се успротивио Арман Залихић из СДП-а који је тражио да та тачка буде скинута са дневног реда.

Закључак о оснивању ове институције донесен је на посљедњој сједници Градског вијећа 2012. године.

Арман Залихић из СДП-а затражио је скидање ове тачке са дневног реда, јер је сматра контрапродуктивном и усмјереном против грађана.

– Треба укидати националне предзнаке културних институција и оне морају бити доступне свим грађанима, што сада нису, па и грађанима српске националности. Када Миливојевић предложи враћање имена Алексе Шантића Гимназији Мостар, враћање имена Светозара Ћоровића Основној школи на Шеховини, укидање назива улица које носе имена званичника НДХ, ја ћу га подржати – навео је Залихић.

Он сматра да стварање нових националних институција, а не укидање постојећих, води новој дезинтеграцији града.

– Још само фали да Народно позориште назовемо бошњачко. Против сам и тражим да се ова тачка скине са дневног реда – навео је Залихић.

Он је рекао да су Срби дали највећи допринос културном развоју Мостара, али да су Шантић, Ћоровић и сви други културно насљеђе града и треба да буду враћени и у Народно позориште и у „Косачу“ и све друге културне институције, а да оснивање српске културне институције није пут.

– Овим се бетонирају националне приче, онда нећемо имати културу Мостара, већ бошњачку, српску и хрватску културу – оцијенио је Залихић.

Миливојевић је одговорио Залихићу да би било добро када би СДП у цијелој БиХ промијенио спорне називе улица – од Сарајева па надаље, те истакао да оснивање једне институције са српским предзнаком у Мостару не руши мултиетничку слику града.

Он је нагласио да се средствима града Мостара финансира велики број институција културе, али да ниједна није допринијела очувању културног идентитета српског народа. Милојевић је истакао да би кроз овакву институцију и српска заједница дошла до средстава које није имала све ове године.

– Док ми сачекамо то за шта се ви залажете нећемо имати шта сачувати. Српска заједница у Мостару била је од оних која је, ако не највише, онда много допринијела култури и историји овог града. Не видим зашто бисмо се одрекли националног идентитета или вјерске припадности. Желимо да сачувамо оно што је Мостар био. Ни кућа Светозара Ћоровића није сачувана ни промовисана како би требало да буде – рекао је Миливојевић.

Миливојевић каже да ће радо подржати било какву културну манифестацију која долази из било којег народа.

– То што нешто припада неком народу не треба бити камен спотицања. То што ћемо имати националне институције сигурно неће сметати Мостару – нагласио је Миливојевић и подсјетио да је и сам у предизборној кампањи истицао значај грађанског и мултиетничког.

Оснивање овакве институције није планирано Нацртом буџета Мостара за 2021. годину.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар