Miodrag-Linta-670x447

Лист ПОЛИТИКА, Миодраг Линта: Чикашка превара

Поводом текста „Издају крајишких интереса не могу да му опростим“, од 21. новембра

„Политика“ је објавила реаговање Саве Штрпца, председника „Веритаса“, на мој текст „Понижавајућа донација МПРИ“, објављен 17. новембра. Саво Штрбац је у свом реаговању на моје отворено писмо јавности, у недостатку аргумената, применио метод „напад је најбоља одбрана“. Омаловажавањем мог имена покушао је да прикрије сопствену одговорност за саучесништво у великој превари 200.000 прогнаних Крајишника у злочиначкој акцији „Олуја“.

Врхунац лицемерја представља Штрпчева изјава да не може да ми опрости издају крајишких интереса. У прилог наведеној оптужби износи велику лаж да сам потписао уговор са Владом Хрватске. Права је истина да сам јуна 2008, у својству председника Српског демократског форума, потписао Споразум о сарадњи са хрватским Министарством регионалног развоја, шумарства и воднога господарства у вези тзв. програма стамбеног збрињавања. Споразум о сарадњи потписан је на иницијативу канцеларијa УНХЦР-а у Загребу и Београду с циљем да се помогне решавању проблема бивших носилаца станарског права који су се добровољно пријавили за тзв. програм стамбеног збрињавања. То је подразумевало, пре свега, пружање правних и других савета.

Споразумом о сарадњи наведене активности су реализоване од 1. јуна 2008. до 21. децембар 2008. године. Српски демократски форум је за реализацију ових активности добио путем рачуна од хрватског министарства 350.000 куна или око 46.000 евра, који су у већој мери потрошени за плате осам ангажованих стручних лица заједно с плаћеним доприносима и свим пратећим трошковима. Обавеза стручних лица је била да успоставе контакт и обиђу више од 1.000 избегличких породица које су живеле у Београду и централној Србији, а поднели су захтев за тзв. програм стамбеног збрињавања. Идентичан споразум о сарадњи са хрватским министарством потписао је јуна 2008. и председник новосадског Хуманитарног центра за интеграцију и толеранцију Ратко Бубало, али Штрбац њега никада није оптужио за издају крајишких интереса.

Апсолутна је лаж, коју износи Саво Штрбац, да сам се ја децембра 2008. на састанку делегација Србије и Хрватске у Женеви, коју су предводили тадашњи потпредседници влада Јован Кркобабић и Јадранка Косор, појавио у хрватској делегацији и да је због тога Српски демократски форум добио 350.000 куна (око 46.000 евра).

Подсећања ради, на иницијативу тадашњег Високог комесара УН за избеглице Антонија Гутереша 10. и 11. децембра 2008. у Женеви је одржана конференција посвећена тражењу решења у пет држава са продуженим избеглиштвом (једна од њих била је и Србија). На препоруку тадашњег шефа Канцеларије УНХЦР-а у Србији Ленарта Коцелајнена, био сам учесник поменуте дводневне конференције у Женеви. Документација о томе постоји у београдској канцеларији УНХЦР-а.

Такође, на иницијативу тадашњег потпредседника Владе Србије, сада покојног Јована Кркобабића, 27. јануара 2009. у згради владе, заједно с председником Координације избегличких удружења Милојком Будимиром, потписао сам текст подршке ставовима изнесеним у платформи Владе Србије од 6. децембра 2008. и у документу под називом „Нон папер“. Наведени документ израдило je Министарство спољних послова Србије 21. јануара 2009. и у њему се наводи девет проблема са којима се суочавају избеглице и српски повратници у Хрватској. Непобитна је чињеница да потпредседник Јован Кркобабић сигурно не би тражио моју писмену подршку платформи владе Србије и „Нон паперу“ да је сматрао да сам издао крајишке интересе. Документација и о томе постоји у Влади Србије.

Трећа лаж Саве Штрпца је да имам три активне невладине организације. Ја сам председник удружења Савез Срба из региона. Српски демократски форум и Коалиција удружења избјеглица имају своје председнике и органе предвиђене статутом који самостално одлучују о реализацији постављених програмских циљева и активности. На челу Српског демократског форума је госпођа Смиљана Бјеливук, а на челу Коалиције удружења избјеглица господин Миле Шапић. То свако може лако да провери у Агенцији за привредне регистре.

Уместо да одговори на конкретна питања о срамној нагодби пред Федералним судом у Чикагу, Штрбац бесмисленим пискарањем по штампи, изношењем лажи и блаћењем мог имена покушава да побегне од одговорности.

Зато сада јавно позивам Саву Штрпца на ТВ дуел – да пред очима Србије и Крајишницима, који су расељени по целој планети, предочимо ставове и изнесемо конкретне доказе. Дотад остајем при тврдњи с почетка текста да су склапањем срамне и понижавајуће нагодбе Саво Штрбац и његов „Веритас“ саучесници у великој превари више од 200.000 протераних Крајишника. Уколико не жели ТВ дуел, овом изјавом му, као врсном правнику, дајем прилику да ме тужи за клевету. Штрпцу који каже да је „Америка за разлику од Србије уређена држава“ поручујем да верујем у наш правосудни систем и да сам спреман да у судском процесу браним истину.

Председник Савеза Срба из региона
Миодраг Линта

ПОЛИТИКА – Чикашка превара, 09. децембар 2016.

Нема коментара

Напишите коментар