Посланичка питања Миодрага Линте упућена Министарству спољних послова у вези рехабилитације усташтва у Хрватској, као и министарки Михајловић и министру Вулину у вези 530 избјегличких и других породица корисника СИРП програма којима је ускраћено право откупа станова

Поштовани предсједавајући, даме и господо народни посланици, ја бих поставио два питања Министарству спољних послова и два питања министарки Михајловић и министру Вулину.

Што се тиче Министарства спољних послова, питања ће се односити на ситуацију у Хрватској. Бројне чињенице показују да се у Хрватској одвија отворени процес рехабилитације усташтва и усташке идеологије и да хрватско друштво нема снаге да се суочи са својом злочиначком прошлошћу из времена Другог свјетског рата и из времена деведесетих година.

Значајан допринос томе процесу даје, нажалост, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, један број хрватских политичара, али и један број јавних личности, спортиста, припадника католичке хијерархије, умјетника и других.

Навео бих само неколико примјера, шовинистичкога и профашистичког понашања хрватске предсједнице. Колинда Грабар Китаровић се, недавно, приликом посјете у Канади сликала са усташком заставом и након повратка дала шокантну изјаву да она у томе не види ништа спорно.

Затим, хрватска предсједница иде редовно на поклоњење стрељаним усташким злочинцима у Блајбург и тамо полаже цвијеће на једну спомен плочу на којој се налази усташка шаховница и на тој плочи пише – у част и славу погинулим хрватским војницима.

Хрватска предсједница је изјавила да обожава да слуша, главну звјезду на хрватској естради, проусташког пјевача Марка Перковића Томсона, који пјева о клању Срба. Хрватска предсједница није осудила недавно паљење српске заставе у Глини, чиме се отворено позива на линч преосталих Срба у Хрватској.

Хрватска предсједница, као врховни командант хрватских оружаних снага, није осудила мису коју је убијеним усташким генералима и пуковницима служио војни викар Треће гардијске бригаде. Коначно, најновији догађај, јесте чињеница да хрватска предсједница није осудила подизање спомен плоче са усташким поздравом у центру Јасеновца, чиме је директно увриједила стотине хиљада убијених Срба, Рома и Јевреја у злогласној НДХ.

Поставио бих, прво питање Министарству спољних послова – када ће наше Министарство упутити најоштрији протест хрватској страни, у коме ће изнијети све ове чињенице и тражити да Хрватска започне процес суочавања са својом прошлошћу?

Такође, друго питање – када ће наше Министарство спољних послова послати оштар протест предсједнику Европске комисије, предсједнику Европског парламента, предсједавајућем Комитета за спољне послове Европског парламента, шефу групације Европске народне партије, чија једна чланица и Хрватска Демократска заједница и затражити да институције Европске уније коначно пошаљу јасну поруку званичном Загребу да је овакво понашање неприхватљиво и да Хрватска изазива немир, нестабилност и шири мржњу у овоме региону?

Поставио бих, такође, два питања Министарству за рада, запошљавање, социјална и борачка питања и Министарству грађевинарства, односно госпођи Михајловић и господину Вулину, везано за проблем 530 породица, корисника СИР програма.

Наиме, у Србији имамо око 3.500 избјегличких породица које су ријешиле своје стамбено питање. Три хиљаде породица је добило право да откупи своје станове по Закону о избјеглицама, али, нажалост, 530 породица то право није добило, а они живе у седам градова. То су градови Ниш, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Краљево, Панчево и општина Стара Пазова.

Мислим да се ради о једној великој неправди, да 530 избјегличких породица и једним делом породица домаћег становништва немају право на откуп својих станова и чекају да се та неправда исправи пуних осам година.

Постављам питање, госпођи Михајловић и господину Вулину, – када ће припремити приједлог закључка за Владу, по коме ће се омогућити да се на ових 530 картица примјени Закон о избјеглицама и да те породице коначно добију право откупа и да знају да живе у својим становима? На тај начин би била исправљена вишегодишња неправда према тим породицама. Хвала.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Видео снимак:

poslanicko pitanje
Посланичка питања Миодрага Линте упућена Министарству спољних послова као и министарки Михајловић и министру Вулину
08. децембар 2016.

 

poslanicko pitanje
Одговор министра Ивице Дачића
08. децембар 2016.

 

poslanicko pitanje
Одговор Министарке Зоране Михајловић
08. децембар 2016.

 

poslanicko pitanje
Одговор министра Александра Вулина
08. децембар 2016.

 


НАПОМЕНА: Преношење текстова је дозвољено само уз навођење извора и ОВАВЕЗАН линк