Посланичка питања Миодрага Линте упућена Министарству спољних послова у вези рехабилитације усташтва у Хрватској, као и министарки Михајловић и министру Вулину у вези 530 избјегличких и других породица корисника СИРП програма којима је ускраћено право откупа станова

Поштовани предсједавајући, даме и господо народни посланици, ја бих поставио два питања Министарству спољних послова и два питања министарки Михајловић и министру Вулину.

Што се тиче Министарства спољних послова, питања ће се односити на ситуацију у Хрватској. Бројне чињенице показују да се у Хрватској одвија отворени процес рехабилитације усташтва и усташке идеологије и да хрватско друштво нема снаге да се суочи са својом злочиначком прошлошћу из времена Другог свјетског рата и из времена деведесетих година.

Значајан допринос томе процесу даје, нажалост, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, један број хрватских политичара, али и један број јавних личности, спортиста, припадника католичке хијерархије, умјетника и других.

Навео бих само неколико примјера, шовинистичкога и профашистичког понашања хрватске предсједнице. Колинда Грабар Китаровић се, недавно, приликом посјете у Канади сликала са усташком заставом и након повратка дала шокантну изјаву да она у томе не види ништа спорно.

Затим, хрватска предсједница иде редовно на поклоњење стрељаним усташким злочинцима у Блајбург и тамо полаже цвијеће на једну спомен плочу на којој се налази усташка шаховница и на тој плочи пише – у част и славу погинулим хрватским војницима.

Хрватска предсједница је изјавила да обожава да слуша, главну звјезду на хрватској естради, проусташког пјевача Марка Перковића Томсона, који пјева о клању Срба. Хрватска предсједница није осудила недавно паљење српске заставе у Глини, чиме се отворено позива на линч преосталих Срба у Хрватској.

Хрватска предсједница, као врховни командант хрватских оружаних снага, није осудила мису коју је убијеним усташким генералима и пуковницима служио војни викар Треће гардијске бригаде. Коначно, најновији догађај, јесте чињеница да хрватска предсједница није осудила подизање спомен плоче са усташким поздравом у центру Јасеновца, чиме је директно увриједила стотине хиљада убијених Срба, Рома и Јевреја у злогласној НДХ.

Поставио бих, прво питање Министарству спољних послова – када ће наше Министарство упутити најоштрији протест хрватској страни, у коме ће изнијети све ове чињенице и тражити да Хрватска започне процес суочавања са својом прошлошћу?

Такође, друго питање – када ће наше Министарство спољних послова послати оштар протест предсједнику Европске комисије, предсједнику Европског парламента, предсједавајућем Комитета за спољне послове Европског парламента, шефу групације Европске народне партије, чија једна чланица и Хрватска Демократска заједница и затражити да институције Европске уније коначно пошаљу јасну поруку званичном Загребу да је овакво понашање неприхватљиво и да Хрватска изазива немир, нестабилност и шири мржњу у овоме региону?

Поставио бих, такође, два питања Министарству за рада, запошљавање, социјална и борачка питања и Министарству грађевинарства, односно госпођи Михајловић и господину Вулину, везано за проблем 530 породица, корисника СИР програма.

Наиме, у Србији имамо око 3.500 избјегличких породица које су ријешиле своје стамбено питање. Три хиљаде породица је добило право да откупи своје станове по Закону о избјеглицама, али, нажалост, 530 породица то право није добило, а они живе у седам градова. То су градови Ниш, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Краљево, Панчево и општина Стара Пазова.

Мислим да се ради о једној великој неправди, да 530 избјегличких породица и једним делом породица домаћег становништва немају право на откуп својих станова и чекају да се та неправда исправи пуних осам година.

Постављам питање, госпођи Михајловић и господину Вулину, – када ће припремити приједлог закључка за Владу, по коме ће се омогућити да се на ових 530 картица примјени Закон о избјеглицама и да те породице коначно добију право откупа и да знају да живе у својим становима? На тај начин би била исправљена вишегодишња неправда према тим породицама. Хвала.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Видео снимак:

poslanicko pitanje
Посланичка питања Миодрага Линте упућена Министарству спољних послова као и министарки Михајловић и министру Вулину
08. децембар 2016.

 

[ezcol_1third]
poslanicko pitanje
Одговор министра Ивице Дачића
08. децембар 2016.

 

[/ezcol_1third][ezcol_1third]
poslanicko pitanje
Одговор Министарке Зоране Михајловић
08. децембар 2016.

 

[/ezcol_1third][ezcol_1third_end]
poslanicko pitanje
Одговор министра Александра Вулина
08. децембар 2016.

 

[/ezcol_1third_end]
Нема коментара

Напишите коментар