устоличењу Владике Фотија у трон Епископа

Миодраг Линта присуствоваће устоличењу Владике Фотија у трон Епископа зворничко-тузланских у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта присуствоваће устоличењу Владике Фотија у трон Епископа зворничко-тузланских. Чин устоличења ће се обавити у недјељу, 17. септембра 2017. године са епископима, свештенством и народом епархије зворничко-тузланске у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини на саборној Литургији са почетком у 09.30 часова.

Владика Фотије изабран је за епископа зворничко-тузланског на редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ 24. маја, а на том мјесту наслиједио је дотадашњег владику Хризостома, који је 3. септембра устоличен за митрополита дабробосанског.Владика Фотије /Сладојевић/ је рођен 1. фебруара 1961. године у Дујаковцима у Бањалуци. Основну школу завршио је у Чуругу, а Средњу техничку школу у Новом Саду. Он 1983. године уписује Богословски факултет у Београду на којем је 1988. дипломирао. Потом двије године проводи на постдипломским студијама у Ерлангену у Њемачкој.

Епископ Фотије је хиротонисан 1999. на Духове у Саборној цркви у Сремским Карловцима, а за епископа далматинског устоличен је на празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског, 31. октобра исте године у Саборној цркви у Шибенику. Према одлуци Светог архијерејског сабора, епископ Фотије је постављен за в.д. ректора обновљене Богословије „Света Три Јерарха“ у манастиру Крка 2002. године. Свети архијерејски сабор СПЦ изабрао је епископа Фотија 25. маја за епископа зворничко-тузланског са сједиштем у Бијељини.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар