16 miodrag-linta-1_620x0

Лист ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, Миодраг Линта: ТВ дуел или тужба

РЕАГОВАЊЕ – Управо је Штрпчев „Веритас“ радио против интереса протераних Срба

САВО Штрбац се у ауторском тексту објављеном у „Вечерњим новостима“ 29. новембра 2016. под насловом „Кога представља Линта“ свом силином обрушио на мене лично и организацију Савез Срба из региона чији сам председник. Проблем је настао онога тренутка када сам једини јавно и јасно осудио срамну и понижавајућу нагодбу коју је група крајишких Срба из САД склопила пред Федералним судом у Чикагу уз активну подршку Саве Штрпца. Због тога Штрбац користи проверени метод – напад је најбоља одбрана.

Није тачна тврдња Сава Штрпца да сам ја председник Српског демократског форума. На челу ове организације је од априла 2014. госпођа Смиљана Бјеливук, што се лако може проверити на сајту Агенције за привредне регистре. Исто тако веома је ружно што се Саво Штрбац с понижавањем односи према актуелном председнику Коалиције удружења избјеглица Мили Шапићу, јер се тобоже бави растурањем месечника „Српско коло“, јединог листа писаног ћирилицом на ијекавици у Србији. Штрпцу је веома годило када је тај лист преносио активности Веритаса. Међутим, у актуелном броју засметао му је текст у коме је изнета истина о срамној и понижавајућој нагодби коју је, уз активну подршку Саве Штрпца, склопила група Срба из САД пред Федералним судом у Чикагу. Чланак је највећим делом састављен од његових цитата из интервјуа и ауторских текстова објављених у српским медијима. Хронолошки је разоткривена нечасна улога Саве Штрпца у вези с нагодбом којом је преварено више од 200.000 Крајишника протераних током злочиначке акције Олуја.

Штрбац замјера зашто на сајту Савеза Срба из региона нема пописа чланица. Савез Срба из региона је удружење које окупља грађане који прихватају наш програм, а не друга удружења или организације. Такође, Савез Срба из региона појављује се на конкурсима чија су правила једнака за све, баш као и удружење Саве Штрпца „Веритас“ или било које друго удружење. Тачно је да се на истој адреси, осим Савеза Срба из региона, налазе Српски демократски форум и Коалиција удружења избјеглица. Главни разлог јесте чињеница да ниједно од наведених удружења не може самостално да обезбиједи средства за плаћање кирије и друге комуналне трошкове.

С друге стране, Штрбац лицемерно прећуткује да удружење „Веритас“ на чијем је челу већ дуги низ година потпуно бесплатно користи три велике канцеларије које је добило од бивше владе Мирка Цветковића. На истој адреси из разумљивих економских разлога делује још неколико удружења. Међутим, поставља се питање због чега се држава према Веритасу односи као мајка, уступајући му бесплатан простор, док се према осталим удружењима понаша као маћеха, јер морају да плаћају кирију по економским ценама за свој простор.

Тачно је да сам јануара 2012. у име Коалиције удружење избјелгица, чији сам председник био до новембра 2015, потписао Споразум о сарадњи са Српском напредном странком. Главни разлог је чињеница да је тадашњи режим Бориса Тадића одбио да подржи Петицију избеглих и прoгнаних Срба коју је 2011. потписало преко 70.000 оштећених грађана. У Петицији је наведено 12 нерешених проблема протераних Срба и упућен је апел Европској унији да не затвори преговоре са Хрватском о поглављу 23. Људска права и правосуђе док те захтеве не реши.

Нажалост, у то време једино избегличко удружење које није потписало Петицију је Штрпчев „Веритас“ који се налазио на платном списку режима Бориса Тадића и подржавао његову политику лажног помирења преко леђа стотина хиљада протераних Срба. Управо је „Веритас“ радио против интереса протераних Срба и олакшао режиму Бориса Тадића да одбије подршку Петицији. Таква политика је Хрватској омогућила улазак у ЕУ а да ниједан проблем прогнаних Срба није решен. Поставља се логично питање како је могуће да је 101 удружење и преко 70.000 протераних Срба својим потписом дало пуну подршку Петицији избеглих и прогнаних Срба а то једино није учинило удружење „Веритас“ Саве Штрпца.

Уместо да одговори на конкретна питања у вези са склапањем срамне и понижавајуће нагодбе, Штрбац бесмисленим пискарањем по штампи, изношењем лажи и блаћењем мог имена покушава да побјегне од одговорности и сакрије да је учествовао у великој превари више од 200.000 протјераних Крајишника у вези са судским процесом у Чикагу.

Зато јавно позивам Штрпца на ТВ дуел, да сучелимо ставове и изнесемо конкретне доказе о наведеној и осталим темама. Уколико то не жели, као врсном правнику дајем му прилику да подигне тужбу за клевету.

НОВОСТИ – ТВ дуел или тужба, 09. децембар 2016.

Нема коментара

Напишите коментар