АКТУЕЛНО:

Митар Радоњић: Брисање Јасеновца

Не може се оспорити податак Земаљске комисије Хрватске за утврђивање злочина у логору Јасеновац, саопштен 1946. Међународном суду у Нирнбергу, који утврђује да је у Јасеновцу побијено 700.000 логораша.

Прекрајање историјске истине евидентно је и у свету и код нас. Посебно ме погодило да је један владика СПЦ изјавио да је „у Јасеновцу страдало 70.000 Срба”. Не улазећи у расправу и мотиве поменутог владике, износићу чињенице, па нека их оцене читаоци. У Енциклопедији Лексикографског завода, Загреб, 1958, књига 3, на страницама 648 и 649 наводи се „кроз четири године (1941–1945) у логору Јасеновцу побијено 500–600 тисућа Срба, Хрвата и Јевреја”. Партизански поручник Исидор Леви је предао „Потврду команде мјеста Новска од 5. јуна 1945. године, у којој као документу садржи списак побијених лица у логору Јасеновац”. Сведочењем поручник Исидор Леви наводи да је у тим списковима било више од милион имена, што потврђује и навод председника Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу да је „и штампа у Хрватској писала да је у Јасеновцу убијено 1.400.000 Срба. Не може се оспорити податак Земаљске комисије Хрватске за утврђивање злочина у логору Јасеновац, саопштен 1946. године Међународном суду у Нирнбергу, који утврђује да је у Јасеновцу побијено 700.000 логораша. Пресуду јединог легалног међународног суда у Нирнбергу нико до сада није оспорио.

Нирнбершки Међународни војни суд, наводећи чињенице под ЛТ. ЦОЛ. ОЗОЛ: 2. из источних земаља под приступним бројем: АЦ 94 Кс 00232 – У Југославији је убијено више хиљада цивила. Други примери дати су у параграфу (Д) „Убиство талаца у наставку… па се наводе подаци Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу о страдалих више 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и око 80.000 Цигана и око 110.000 деце до четрнаест година. Надаље се у Нирнбершкој пресуди наводи да су у Југославији немачка команда СС трупа (генерал-потпуковник полиције Росенер) и команде дивизијске групе (генерал Кјублер и др.) у периоду 1941–1943. наредиле стрељање ратних заробљеника. У Крагујевцу у Југославији стрељано је 2.300 талаца 10. 1941. На Краљеву у Југославији стрељано је 5.000 талаца.” Добро би било објавити део пресуде Нирнбершког суда који се односи на Југославију.

И израелски историчар Гидеон Грајф у својој књизи „Историја Холокауста – Југославија”, коју је 1990. године објавила најпоузданија, најпознатија и најугледнија научна институција у целом свету за питање Холокауста: Јад Вашем у Јерусалиму, у књизи наводи да је „утврдио број страдалих у усташком логору Јасеновац”, па на страни 189 пише да се „700.000 убијених може сматрати реалним бројем”. Слична бројка убијених објављена је у истој књизи на страницама 173, 188, 189, 199. Професор Грајф оштро одбацује наводе да српске власти намерно увећавају број жртава у Јасеновцу.

Изјава проф. Гидеона Грајфа за РТ Балкан (Извор: Стање ствари)

Треба, сем Јасеновца, навести и остале концентрационе логоре у НД Хрватској – Копривница, Јадовно, Керестинец, Стара Градишка, Крушчица, Лепоглава, Паг, Ђаково, Цапраг, Госпић, Тења, Доња Градина, Лобор, Метајна, Јастребарско, Сисак, Јабланец и Горња Ријека. Сви логори били су оформљени ради биолошког уништења српског народа, исказујући хуману „уљудбену” мисију НДХ.

Напомињем да су у Русији окружни судови у Калињинграду, Курску и Калуги у последње две године донели пресуде да је током Великог отаџбинског рата у тим регионима извршен геноцид над народима Совјетског Савеза. Имајући у виду да дело геноцида не застарева, а докази о извршењу постоје, могао би и суд у Србији, користећи наведене одлуке, да донесе одлуку о извршеном геноциду у НД Хрватској.

Митар Радоњић,
Нови Сад

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 12. 2023)

Преузето са: Јадовно

Нема коментара

Напишите коментар