У братуначком селу Кравица служен парастос за 158 Срба

У братуначком селу Кравица служен је парастос за 158 Срба из овог мјеста и сусједних заселака страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 1993. године.

Положено је цвијеће на спомен-крст у Кравици за 3.267 погинулих српских цивила и бораца из средњег Подриња и Бирча.

Освештан је и обновљени спомен-комплекс за регију Бирач у шта је уложено 100.000 КМ.

Освештању споменика и парастосу присуствовао је премијер Радован Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће институције Републике Српске наставити да документују и износе истину о томе шта се заиста десило на подручју братуначке мјесне заједнице Кравица, гдје је извршен стравичан злочин на српским становништвом.

Вишковић је рекао да за тај злочин нико није одговарао или је било покушаја одговорности, те истакао да кад-тад мора доћи рука правде која ће показати да нису настрадали само Бошњаци, него и Срби.

Он је подсјетио да се ратном команданту тзв. Армије БиХ у Србеници Насеру Орићу два пута покушало судити за ове злочине, али да је Суд БиХ суд неправде који је одлучио да за ове жртве не треба нико да одговара, те да је то био легални војни циљ када људи славе Божић у својим кућама и са породицама.

– То је БиХ. То је та прича и те такозване међународне заједнице која и злочине и жртве дијели у БиХ – рекао је Вишковић новинарима у Кравици код Братунца гдје је одата почаст и положено цвијеће уз спомен-крст за 3.267 погинулих српских цивила и бораца из средњег Подриња и Бирча.

– БиХ је земља апсурда и класичан фалсификат, што потврђује и чињеница да нико 31 годину након злочина у Кравици нико није одговарао за злочине над Србима – рекао је данас замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац.

Према његовим ријечима, Бошњаци се у правилу користе фалсификатима како би се приказали као једине жртве рата, а када представници из Републике Српске кажу да нису задовољни правосудним институцијама у БиХ, онда се јављају притисци на институције Српске.

Кошарац је нагласио да ће представници Републике Српске и даље бити упорни, окупљени око српског народа, вриједности и уставног капацитета, те да ће увијек имати универзални приступ према сваком злочину.

Предсједник Милорад Додик је нагласио да ни 31 годину након великог страдања нема имена убица и злочинаца, те да то потврђује каква се политика води против Срба и Републике Српске и како се на подмукао начин фалсификује историја.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар