Митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије упутили савјете услед кризе

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручили су данас да су сви дужни да се владају по прописима и савјетима здравствене струке ради спречавања ширења вируса корона и истакли значај савјесног, разумног и солидарног понашања.

– Наш узвик: „Не дамо светиње“ важи и овдје јер сваки човјек је светиња коју треба штитити и бранити од било какве заразе и гријеха – навели су у они у упутству објављеном на сајту Митрополије црногорске-приморске.

Свим вјерујућим људима, нарочито оним старијим од 65 година, очински су савјетовали да не напуштају своје домове, чак ни онда када је у питању потреба за богослужењем и причешћем светим тајнама.

Сваког од њих, причестиће надлежни свештеник, у њиховом дому, и по њиховој израженој вољи и захтјеву, навели су и истакли да „можемо и треба да сви вјерни претворимо своје домове у храмове, по ријечи атинског Архиепископа Јеронима, да у њима ујединимо своја срца, тражећи здравља и милост Божију за све људе“.

Истичу да хигијену у храмовима треба држати, као и до сада, у беспријекорном реду, како налаже црквена традиција и однос поштовања према светињама. Храмови треба да су отворени и провјетрени од јутра до вечери, како би вјерници могли ступити у њих и обавити своју молитвену потребу.

У дане служења Свете Литургије, током седмице и у недјељу – вјерници ће бити обавијештени о распореду служби у свим градским и приградским храмовима, како би се обезбиједило у њима учешће вјерника, а опет – у складу са прописаним здравственим мјерама.

Навели су да свето причешће, не представља магијску заштиту од вируса и заразних болести које нам пријете са других страна ─ изван светог Путира ─  приликом доласка у цркву, или повратка својим домовима, или боравка у зараженим срединама.

– Зато је неопходно да практикујемо све мјере заштите које је држава прописала. Kо год се неодговорно понаша у датим околностима заправо куша Господа Бога свога, а неријетко и саблажњава браћу и сестре своје (Епископ бачки Иринеј)“ -наводи се у поруци.

За крштења и опела и друге духовне богослужбене потребе препоручују вјерницима да, у договору са парохијским свештеником, предузму све – како би се поменуте свештенорадње обавиле у складу са свим прописаним здравственим мјерама.

– Колико нам треба духовна помоћ и заштита – призивањем Благодати Божије, кроз црквене молитве, у истој мјери се од нас тражи крајња одговорност у погледу спровођења оних мјера које штите и нас саме и друге људе око нас, од опасности епидемије која убија људе широм свијета“ -навели су.

– По дивној ријечи Светог Григорија Богослова и ова епидемија је „облачак који ће брзо проћи“. Зато не плашимо се, страх и паника је најопаснији вирус, али по оној народној „чувајмо се да нас и Бог сачува“. Показујемо одговорност зато што волимо Бога и ближње а не зато што страх куца на наша врата – навели су Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар