Митрополит Амфилохије одликовао „Београдски синдикат“

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије одликовао је групу „Београдски синдикат“ Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца за пјесме посвећене одбрани светиња у Црној Гори и на Косову и Метохији.

Владика је ову познату музичку групу одликовао за надахнуте пјесме, ревност и бригу за мајку цркву и састрадалну љубав посвједочену кроз пјесме „Догодине у Призрену“ и „Свиће зора“.

Признања Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве уручена су јутрос након Свете архијерејске литургије у манастиру Михољска Превлака, речено је „Спутњику“ у тој београдској групи.

Грамату и орден у име групе примио је Александар Протић – једини члан који је успио да уђе у Црну Гору, јер су три члана групе Феђа Димовић, Блажо Вујовић и Бошко Ћирковић јуче враћени са граничног прелаза Добраково и са подгоричког аеродрома.

Из ове групе су навели да је управо додјела ордена, али и учешће на литији у подгоричком насељу Стари Аеродром био повод зашто су се јуче упутили ка Црној Гори.

Након урученог признања Митрополије планира се да чланови Београдског синдиката учествују у Литији, која ће данас у 16.30 сати кренути са Подгоричког Старог Аеродрома.

Планирано је и да учествују на молебану и литији која ће у 19.00 часова проћи улицама Подгорице и завршити испред Саборног храма Христовог Васкрсења, где је и планирано премијерно извођење пјесме „Свиће зора“.

– Иако нам је изузетно жао и нејасно зашто смо проглашени за претњу по националну безбедност Црне Горе, желимо да још једном изразимо подршку одбрани светиња у Црној Гори, на начин на који то народ све вријеме чини – мирно и достојанствено – поручили су из групе „Београдски синдикат“.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар