Митрополит: Вирус је освета природе, а човек своју природу не употребљава како је Бог благословио

Митрополит црногорско приморски Амфилохије изјавио је да вирус корона је освета природе због насиља над њом, и да нам се све ово догађа зато што човек своју људску природу не употребљава на начин како је то Бог благословио.

Митрополит је о корона вирусу као освети природе говорио у литургијској беседи коју је данас на Томину недељу служио на темељима ранохришћанског храма на древној Дукљи код Подгорице, објављено је на сајту митрополије.

“То се догађа због тога што човек своју људску природу не употребљава на начин како је то Бог благословио. А Бог је благословио првога човека и прву жену речима: Рађајте се и множите се и напуните земљу. То је благослов да се напуни земља новим покољењима. А они који су скренули са тога Божјега пута, они данас, уместо да рађају, стварају бракове који су лажни бракови, који су поклоњење људским страстима и људским немоћима које израбљују и уништавају људску природу”, рекао је владика Амфилохије.

Казао је да се у исто време озакоњује и убијање деце у материнским утробама.

“И то постају закони те модерне Европе која тиме постаје нова Содома и Гомора. А од Содоме и Гоморе на крају је остало Мртво море, у коме од тада до данас нема никаквог живота. То је, дакле, пут Содоме и Гоморе, пут смрти, пут ништавила, обоготворења смрти и онога што је пролазно, поклоњења демонским силама и одрицања од Божјега пута, одрицања од истинске употребе творевине коју нам је Бог дао и од истинске употребе људске природе на начин како је то Бог благословио”, поручио је митрополит.

У литургијској беседи након читања Јеванђеља рекао је да су у апостолско доба страдали хришћани и да су биле затворене двери када су се били сабрали ученици Христови од страха Јудејаца.

„И ево, те затворене двери и данас се догађају, и у наше време после толико векова, од страха модерних Јудејаца. Међутим, Господ се и тада појавио, и данас се јавља Господ. Присутан је овде са нама и међу нама. Господ се појавио кроз затворена врата и поздравио ученике своје поздравом којим се и ми поздрављамо на овој светој служби: Мир вам”, рекао је митрополит црногорско-приморски.

Додао је да тај мир сведочи црква Божја кроз векове, призивајући све људе и све земаљске народе на мир у Христу Богу.

„И на помирење, на узајамну заједницу, на љубав према живоме Богу и на љубав једних према другима“, нагласио је он.

Казао је да је након што је Господ поздравио тим поздравом своје ученике, апостол Тома проверио ране Христове.

„И онда је завапио: Господ мој и Бог мој! Признао га је као Бога и спаситеља, као Сина Божијега. А господ му је рекао: Поверовао си зато што си видео и опипао. Блажени су они који не видеше, а повероваше. И такви су хришћани две хиљаде година блажени – који вјерују у живога Господа, иако немају прилике, пошто се Господ вазнео на небеса, да опипају ране Његове”, рекао је он.

Митрополит Амфилохије осврнуо се на крају на чињеницу да је из познатих разлога данас мали број сабраних на том светом месту.

“И поред тога, овде је данас велики сабор, јер су сабрани владари који су овде владали, на челу са Светим Јованом Владимиром, и сви они који су градили ову светињу, обнављали је, у њој се крштавали. Присутни су, јер је присутан сам Господ Бог наш који и све њих чини присутним. Сви они се радују што и ми настављамо ово свето дело“, закључио је митрополит Амфилохије.

rs.sputniknews.com
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар