„МНОГО ВАС ЈЕ ОСТАЛО!“: Отварање споменика у Јасеновцу и чувено обраћање Србима од Титове десне руке

Рано ујутру сви смо се окупили у сали Културног дома у Јасеновцу, сећа се Раја Недељковић, тада први човек СУБНОР Србије. Уочи почетка свечаности приметили смо да нема ни Владимира Бакарића, ни Стеве Крајачића. Иван Стево Крајичић је иначе био комуниста и члан АВНОЈ-А, својевремено председник Сабора Народне Републике Хрватске и Титова десна рука.

Иначе је проглашен за почасног грађанина Загреба и одликован је од Тита народним херојем. Свечаност је каснила пола сата јер је председник Новске отишао на аутопут да сачека Стеву Крајачића, рекли су нам да званичници не могу да се пробију до Јасеновца. Када смо питали народ који је пролазио где је закрчен пут. Они нас зачуђено погледаше и кажу: “Нигде.” Коначно се појављује председник Новске, али без Стеве Крајачића. На брзину подели плакате четрдесеторици бивших логораша, који су у побуни, 1944. године, побегли из логора.

Домаћин Стево Крајачић није се појавио ни кад је почела свечаност код споменика. На позорницу се попео Марко Белинић. “Другови и другарице“, рекао је он, „овај логор овде где данас откривамо споменик подигли су немачки фашисти да би уништили хрватске комунисте и родољубе.” На те речи настаде жамор. Члан делегације Србије Лаза Дачић, из Срема, каже ми: “Чујеш ли ти ово?” „Чујем“, велим, „али ћути“. “Како да ћутим”, буни се Дачић, „па знаш ли да су једне августовске ноћи у зору усташе упале у моје село, у моју кућу. У кошуљи сам побегао кроз прозор и остао жив. Ја једини. Усташе су ми поклале оца, мајку, брата и сестру.” Народ се, ускоро, после говора и потиштено разишао.

“А ви, гегуле и репоње? Сељачине, Срби? Хоћете да подижете рафинерије у Новом Саду и Панчеву? Шта ви знате шта су рафинерије? У то се ми разумемо, а ви знате само свиње да товите. И много вас је остало, да знаш!”

Заказани ручак је био отказан јер је Иван Стево Крајичић који није дошао на време, заказао ручак на другом месту у бањи Липик. О његовој бахатости између осталог најбоље говори и чињеница да је будио директора хотела у сред ноћи траживши му да му нађе и испржи жабље батаке за ручак, тако да је десет радника хотеле те ноћи уместо спавања морало да услишава његове жеље. Коначно, смо стигли у бању на ручак и за столом сам биотачно преко пута Стеве Крајачића.

У једном тренутку, Крајачић се повишеним гласом обрати Марку Белинићу: “Је ли ти, Марко, јесам ли ја теби наредио да ти гласаш за овог нашег Ђуру Пуцара, који је остао без посла, да он постане председник Савеза бораца Југославије? А ти гласао за Александра Ранковића.” Марко се врпољи и ћути, а Стево се обрати Джемалу Биједићу и прекори га зашто они тврде да су подигли хусинске рударе на устанак, а требало би да знају да је то урадио он, Стево Крајачић, и други другови из Хрватске. Своје отровне стреле Крајачић упери према мени:

“А ви, гегуле и репоње? Сељачине, Срби? Хоћете да подижете рафинерије у Новом Саду и Панчеву? Шта ви знате шта су рафинерије? У то се ми разумемо, а ви знате само свиње да товите. И много вас је остало, да знаш!”

У Београду сам сматрао да ми је дужност да о свему обавестим Жарка Веселинова и Шанета Петровића. Почео сам да им излажем како нас је напао Иван Стево Крајачић и како је рекао да нас је много остало. Шане ме у пола излагања прекиде: „Твој приједлог да се нешто предузме, одбацујемо“. Узалуд сам му објашњавао да Иван Стево Крајачић није увредио мене него жртве Јасеновца и читав српски народ.

Десет дана после упалим телевизор и видим свечани дочек неког страног шефа државе. Мислим да је то био фински председник Кеконен. На аеродрому у Пули постројени гардисти, црвени тепих, а на тепиху испред авиона стоји председник Јосип Броз Тито. Поред њега – Иван Стево Крајачић!“

Извор: НАЦИОНАЛИСТ

Преузето са: Јадовно

Коментари
 • ___________________________________________________________________________________________
  ЗА 5. МЕСЕЦИ, 1944. године – у служби Хитлеру – ПОГИНУЛО, у СРБИЈИ, БЛИЗУ 4.000 СРБА-ЧЕТНИКА !!!!
  ______________________________________________________________________________________________
  Documents from National Archive Washington NAW
  Heeresgruppe F), T311 roll 195 frame 968

  Verluste serbischer Einheiten in der Zelt vom 15.März bis 15, August 1944

  (Bei den Verlusten der loyalen Cetniks handelt es sich um Mindestziffern, da nur diejenigen Verluste erfasst werden konnten, welche bei den mit der deutschen Wehrmacht zusammenkämpfenden Verbände entstanden sind. Die Verluste der selbständig gegen die Kommunisten kämpfenden Cetniks konnten dagegen nicht erfasst werden, müssen aber also mindestens ebenso hoch angenommen werden, wie die der loyalen Cetniks.)

  – Gubici srpskih kvislinških formacija od 15. marta do 15. augusta 1944 Uračunati su i gubici /lojalnih četnika/, koji su se borili protiv NOVJ zajedno sa Wehrmachtom.
  Ukratko: 3.958 ČETNICI
  S[rpski] D[obrovoljački] K[orpus] : 541
  S[rpska] D[ražavna] S[traža]: 290
  S[rpska] G[ranična] S[traža]: 18
  —————-
  4.807: Ukupno

  четвртак, 06. јануар 2022.
 • СПОРАЗУМНА ПОНУДА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА И МИЛАНА НЕДИЋА, НЕМАЧКОМ ОКУПАТОРУ ЗА ЗАЈЕДНИЧКУ БОРБУ ПРОТИВ ПАРТИЗАНА [НОВЈ ]
  -____________________________________________________________________________________________

  Documents from National Archive Washington NAW Armijska grupa F (Heeresgruppe F), T311 roll 190 f.948

  IZVOD IZ RATNOG DNEVNIKA KOMANDE GRUPE ARMIJA »F« ZA PERIOD OD 1. JULA DO 3.DECEMBRA 1944. GODINE
  Operativno odeljenje Beograd — Dedinje 16. 8. 1944:
  Srbija:

  SPORAZUMNO SA Nedićem, D[raža] M[ihailović] JE PONUDIO NEMAČKOM KOMANDOVANJU POTPUNO POTČINJAVANJE ČETNIČKIH JEDINICA. Pored postojanja problema davanja talaca, unutrašnjih srpskih suprotnosti i ponude za lični dogovor D[raže] M[ihailovića] sa specijalnim opunomoćenikom Ministarstva inostranih poslova, SADA POSTOJI samo ZAHTEV ZA ORUŽJE ZA ZAJEDNIČKU BORBU. Srpska vlada je jednovremeno zamolila prijem kod komandanta Jugoistoka i verovatno će tom prilikom biti iznesena i namera o njenoj ostavci.
  _________________________________________________________________________________________________

  Documents from National Archive Washington NAW

  Armijska grupa F (Heeresgruppe F), T311 roll 190 f. 000957

  Operativno odeljenje Beograd — Dedinje, 17. 8. 1944.
  Srbija:
  SRPSKI MINISTAR PREDSEDNIK Nedić, prilikom prijema kod komandanta Jugoistoka 17. 8, po nalogu srpske vlade a jednovremeno PO NALOGU i D[raže] M[ihailovića], ukazujući na akutnu opasnost za Srbiju od komunizma, kao i na razvoj situacije u Bugarskoj, zatim na dosadašnju skoro besplodnu saradnju sa nemačkom okupacionom silom, odnosno besplodnu lojalnost prema nemačkoj okupacionoj sili, POSTAVIO JE ZAHTEV ZA ODOBRENJE JAČIH SRPSKIH TRUPNIH KONTINGENATA UKLJUČUJUĆI TU i ZAHTEV ZA TEŠKIM ORUŽJEM. /… /

  четвртак, 06. јануар 2022.
 • NAJVEĆA TAJNA RAVNOGORSKOG POKRETA!
  ŠTA JE HITLER IZJAVIO O DRAŽI ?

  Službena beleška sa referisanja Hitleru o planu saradnje sa četnicima od 22. avgusta 1944.

  Documents from National Archive Washington( NAW)

  Armijska grupa F (Heeresgruppe F), T311 T- 311 Rol 192 f. 000805

  ( strana 4.)

  b)
  na ličnost D.[raže]M.[ihailovića],koji je u stvarnosti vođa svih antikomunističkih i za borbu voljnih elemenata Srbije, no koji, iz obzira prema svom narodu,koji u njemu želi da vidi nepomirljivog nacionalnog heroja i s obzirom na kasniji vojnički i politički razvoj u Srbiji, želi da svoju ličnost nametne svaku političku suzdržljivost. Kada D[raža]M[ihailović] iz nužde, zbog situacije u kojoj se nalazi, danas više-manje ULTIMATIVNO ZAHTEVA MUNICIJU I ORUŽJE, to se na osnovu DOSADAŠNJIH ISKUSTAVA , MOŽE BITI UBEĐEN DA ĆE ON TO ORUŽJE I MUNICIJU UPOTREBITI U BORBI PROTIV TITA. Za razmišljanje je međutim to što , PRI SLABOJ DISCIPLINI ČETNIČKIH BANDI, a pre svega u nedostatnoj disciplini u pogledu vatre, ne MOŽE DA GARANTUJE POTPUNO ISKORIŠTENJE MOGUĆNOSTI ORUŽJA U TEHNIČKOM POGLEDU. /…/

  четвртак, 06. јануар 2022.

Напишите коментар