АКТУЕЛНО:

Молитвено сећање на жртве Бљеска

У Окучанима је јуче служен молитвени помен за жртве рата у западној Славонији од 1991. до 1995. године.

Литургију у Храму светог великомученика Димитрија и молитвени помен на жртве Бљеска и рата у западној Славонији од 1991. до 1995. године испред споменика страдалима у Окучанима служио је парох окучански протојереј-ставрофор Драган Антонић уз саслужење пароха слатинског протојереја Драгана Гаћеше, пароха новоградишког јереја Огњена Тенџерића и протођакона Милана Томашевића.

Некада је епархија пакрачко-славонска обележавала сећање на жртве Бљеска у храмовима широм епархије, а последњих девет година молитвено сећање се организује у Окучанима.

Ово је 28. годишњица од почетка акције Бљесак у којој је хрватска војска заузела простор западне Славоније око Окучана и Пакраца који је до тада био заштићена зона Уједињених нација. Према подацима Документационо-информационог центра Веритас, за време ове акције страдало је 283 Срба од којих су 114 били цивили. Без дома је остало преко 15.000 људи.

Након Окучана, присутни су се упутили у Медаре код спомен крста за страдале мештане овог села и оближње Трнаве током рата деведесетих година. Хрватска војска је првог дана Бљеска ушла у Медаре из правца Нове Градишке, војници су ишли од куће до куће и при том убили сваког кога су пронашли у кућама на улазу у село. Према подацима Хрватског хелсиншког одбора убијено је 22 људи, од чега 11 жена и троје малолетне деце. Највише је настрадала породица Вуковић у којој је убијено седморо чланова. За овај злочин никада нико није одговарао.

Овогодишњем помену и литургији присуствовало је и неколико особа из политичког и друштвеног живота Срба из Хрватске.

У Хрватској се тај дан обележава као Дан ослобођења западне Славоније, а централна прослава Бљеска којој је присуствовао и врх Владе Републике Хрватске одржана је првог маја у Окучанима.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар