У Ветернику обележено страдање српског народа у акцији “Бљесак“

 

Страдање Срба Западне Славонце обележено је шести пут у Ветернику у Храму Светог Симеона Мироточивог у Ветернику 30.04.2023. године. Тог 01.маја 1995. године у раним јутарњим сатима, отпочела је војно-полицијска акција од стране Републике Хрватске према Србима из Западне Славоније. Истовремено, отпочела је борба Срба за сваки људски живот који се нашао у немилости непријатеља. За Србе из Западне Славоније, од Воћина до Бјеловара, ово је један од најтежих и најтужнијих дана.

Првомајску трагедију Западне Славоније обележава Удружење бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине уз присуство представника Покрајинске владе и представника завичајних удружења који памте и поштују све који су положили своје животе за Српску Крајину.

Председник Удружења бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине, директни учесник у одбрани својих суграђана, али и иницијатор и утемељитељ обележавања страдања српског народа у акцији “Бљесак“ Драго Ступар истакао је зашто је важно обележавање оваквих догађаја:
– Сваки датум који обележава ране из рата је важан. Сваки рат доноси страдања, ми та страдања не можемо спречити, али зато можемо давати помен и сећати се људи који су дали своје животе да би нама данас било добро. Ми се окупљамо овде због свих нас.
Срби из Западне Славоније договорили су се да страдање Срба са ових простора обележавају на три места у Ветернику, у цркви Светог Марка у Београду и на мосту на реци Сави одкле су напустили своја огњишта. Такође, Ступар је нагласио да ће и даље инсистирати да се у Ветернику подигне споменик свим Западним Славонцима.

Помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Милош Урошевић истакао је значај обележавања оваквих датума и зашто не треба да заборавимо:
– У историји нашег народа много је датума исписаних црним словима. Један такав је и овај данашњи када је своја вековна огњишта напустило хиљаде породица бежећи пред дојучерашњим комшијама. Присећамо се данас дугих колона жена, деце и старих. Овде смо да сетимо, а не да се светимо. Ми градимо добросуседске односе са свима у име мира и у име бољег живота за сву децу света. Али не заборављамо, јер то дугујемо свим жртвама ових страшних догађаја, то дугујемо прошлости, али то дугујемо и зарад боље будућности.

Начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић осврнуо се на страдање српског народа кроз историју:
– Пуно датума у двадесетом веку имамо, када тугујемо и када се сећамо трагичних догађаја као што је и овај данашњи дан. Ми смо народ који гледа са поносом на живот, који никога не мрзи и протекла историја нас је увек терала да се бранимо. Ми нисмо тамо никога напали, нисмо тражили туђе, само смо хтели да наш народ остане на својим огњиштима. А да ли је то грех? Изгледа да је био. Шта је право и правда, да ли право и правда важи за српски народ на свим просторима, изгледа да не важи. Увек смо ми ти који смо криви.
Ми смо народ који се никада неће предати и никада неће стати и показаће свој слободарски дух и способност да живи и ради са свима у окружењу. Морамо младим генерацијама да преносимо све што се догодило и управо ови датуми су за то да нас увек подсете свих наших страдања, да се никад не заборави. То смо дужни нашим прецима.

На крају, своје стихове казивала је српска песникиња Ранка Срдић Милић.

 

Новинар Српског кола

Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар