Мостар: У четири храма служене божићне литургије

Мостарски православци Божић су дочекали на поноћним литургијама које су служене у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару, у Храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу, у Храму Светог Василија Острошког у Благају и у Манастиру Житомислић.

Божићну литургију у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару /Старој цркви/ служили су мостарски свештеници Радивоје Круљ и Душко Којић који су поручили да сви хришћани треба да изађу радосни из те ноћи и да уђу срећни у нову годину, тако да се не плаше никада ничега.

Поручили су људима да загрију своја срца и отворе их за Бога, за своје ближње и за све око себе, те радост Божића подијеле међусобно и са својим пријатељима, комшијама и суграђанима.

– Да када изађемо из овога храма грлимо цијели свијет, сваког човјека, да се свима радујемо и да изађемо бољи, да у пећини нашег срца упалимо ватру како би оно увијек било топло и како би се у њега могао настанити богомладенац Исус и како би било мјеста за све добре људе – рекао је свештеник Којић.

Литургији су присуствовали и представници Католичке цркве који су дошли да честитају Божић.

У Храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу литургију је служио свештеник Небојша Радић, у Храму Светог Василија Острошког у Благају свештеник Бранимир Боровчанин и у Манастиру Житомислић игуман Данило Павловић.

Игуман Данило рекао је да је Божић најрадоснији празник јер је Бог постао један од нас, сишао са своје висине и свога Божанства и постао човјек као и ми.

– Тиме нас је спасио од болести, патње и свих немоћи. Зато празнујући Божић, ми празнујемо милост и доброту Божију – поручио је игуман Данило.

Прослава Божића у Мостару наставља се сутра када ће у организацији Српске православне црквене општине Мостар, Манастира Житомислић, Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва „Гусле“ бити одржан традиционални божићни концерт.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар